Tamogatás a halastavaknak

Elindult a halastavak természeti értékeinek megőrzését és fejlesztését támogató Halastavi Környezetgazdálkodási Program (HKP), ami lehetővé teszi, hogy a haltermelők részleges kompenzációt kapjanak természetvédelmi jellegű szolgáltatásaikért.

A támogatás célja a környezettudatos gazdálkodás, a fenntartható táj-használat kialakítása, és a gazdaságok életképességének növelése. A vissza nem térítendő támogatás mértéke legfeljebb 52 ezer forint lehet halastó hektáronként, ami a teljes, 5 éves támogatási időszakra vonatkozik. Az adott gazdálkodási évben kifizetett támogatás összege nem haladhatja meg a haltermelő előző évi halászati árbevételének 15 százalékát. A kifizetés két részletben történik. Az első évben a támogatási kérelem egyben kifizetési kérelemnek is minősül. A magyar tógazdasági haltermelés jellemzője, hogy bár a halastavak nagyon sok természetvédelmi szempontból értékes növénynek és állatfajnak adnak élő és táplálkozó helyet, az állományok fenntartásának jelentős költségei a termelőket terhelik.

 
A programban résztvevő tógazdasági haltermelőknek vállalniuk kell, hogy halastavaikon 5 éven keresztül betartják a program előírásait. A vállalt kötelezettségek teljesítését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal adminisztratív úton, illetve a helyszínen is folyamatosan ellenőrzi. Támogatási kérelmet 2011. december 1 – 31. és 2012. augusztus 1- 31. között lehet postai úton a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal központjába (1385 Budapest 62. Pf. 867.) lehet benyújtani. A támogatási kérelmek beadásához szükséges adatlapok és a benyújtás részleteiről tájékoztató közlemény az MVH honlapján elérhető: http://www.mvh.gov.hu

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.