Sok környezetvédelmi problémát kell még megoldani Kárpátalján

Kárpátalját környezetvédelmi szempontból Ukrajna egyik legtisztább megyéjének tartják. Minden évben sok turista keresi fel, fenyvesei, kristálytiszta hegyvidéki patakjai, tiszta levegője, a kárpátaljaiak hagyományos vendégszeretete vonzóvá teszik vidékünket a belföldi és külföldi vendégek számára egyaránt.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy már nincs tennivalónk ezen a téren! Kétségtelen, hogy az utóbbi években sokat tettek Kárpátalja természeti kincseinek megóvása érdekében, ugyanakkor számos probléma még mindig megoldásra vár.

Többek között megoldatlan vidékünkön a szilárd háztartási hulladékok begyűjtése és kezelése. A megye 120 településén egyáltalán nincsenek szeméttelepek, a községi tanácsoknak ugyanis nincsen erre pénzük.

A napokban Kárpátaljára látogatott Oleg Proszkurjakov környezetvédelmi miniszter. Vendégünk többek között megtekintette az ungvári járási Börvinges (Barvinok) községet, ahol tervbe vették egy korszerű szemétfeldolgozó telep létrehozását. Építésére 17 millió hrivnyát utaltak ki, 15 milliót az állami környezetvédelmi alapból. A terv megvalósításához azonban még 4 millió hrivnya hiányzik. Olekszandr Ledida, a megyei közigazgatási hivatal elnöke megígérte a hiányzó összeg előteremtését. Kárpátalján azonban minden járásban legalább egy ilyen szemétfeldolgozó üzem létrehozására lenne szükség. Ennek azonban sajnos nincs meg a szükséges anyagi háttere. A jelenleg működő szeméttelepek pedig nem felelnek meg már a legelemibb környezetvédelmi követelményeknek sem.

Az évtizedekkel ezelőtt kiépített csatornahálózatok elavultak. Jelenleg csak Szolyván és Ilosván van úgy-ahogy megoldva a csapadékvizek begyűjtése és tisztítása. Técsőn, Dombón, Bustyaházán, Taracközön azonban a legutóbbi évek árvizei után egyáltalán hozzá sem láttak a megrongálódott csatornahálózatok felújításához. Ungváron a meglévő csatornahálózat naponta alig 50 köbméter szennyvíz befogadására képes, pedig több mint 100 köbméter kezelésére volna szükség.

Kárpátalján több kőolaj- és gázvezeték halad át. Sajnos egyre gyakrabban fordul elő a csővezetékek megcsapolása, minek következtében óhatatlanul jelentős mennyiségű kőolaj kerül a talajba és a folyókba.

Megyénk területének több mint felét erdők borítják. Az engedély nélküli erdőirtások azonban csak a múlt évben közel 20,5 millió hrivnya kárt okoztak. Különösen aggasztó a bükkerdők irtása. A bükk ugyanis csapadékos időben tárolja a talajból felszívott nedvességet, szárazság idején pedig visszajuttatja azt a talajba.

Komoly eredményként könyvelhetjük el, hogy 2011-2012 folyamán sikerült megszabadulnunk a mérgező permetező és gyomirtó anyagoktól. Felszámolták az egykori kolhozok területén létesített raktárakat, a beregszászi járásból pedig elszállították a sok gondot okozó „premixet”. Jelenleg tehát megyénkben sehol nem tárolnak mérgező anyagokat. Egy részüket ártalmatlanítás és feldolgozás céljából Németországba vagy Lengyelországba szállították.

Kárpátalján jelenleg már csak két olyan vállalat van, amelyek tevékenysége környezetvédelmi szempontból kockázatot jelenthet: a Perecsenyi Vegyi Üzem és a muzsalyi aranybánya. A Perecsenyi Vegyi Üzem vezetősége az utóbbi időkben jelentős összegeket áldoz a környezetre ártalmas szennyeződések csökkentésére, felszámolására. Jelenleg, főleg faszén előállításával és az ennek folyamán keletkezett kátrányos, bűzös folyadék feldolgozásával foglalkoznak. Egyelőre azonban még nem tudták véglegesen megoldani ezt a problémát.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.