A magyar Zöld Beruházási Rendszerről és a kvótaértékesítésből befolyt összeg felhasználásáról tájékozódott a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban (KvVM) a spanyol társtárca küldöttsége, a delegáció méltányolta azokat a klímavédelmi és kibocsátás-csökkentési beruházásokat, amelyre Magyarország a Spanyolországtól befolyt összeget fordítja - közölte a KvVM kedden az MTI-vel.

Spanyol elismerés a magyar Zöld Beruházási Rendszernek

A magyar Zöld Beruházási Rendszerről és a kvótaértékesítésből befolyt összeg felhasználásáról tájékozódott a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban (KvVM) a spanyol társtárca küldöttsége, a delegáció méltányolta azokat a klímavédelmi és kibocsátás-csökkentési beruházásokat, amelyre Magyarország a Spanyolországtól befolyt összeget fordítja – közölte a KvVM kedden az MTI-vel.

A spanyol elismerését fejezte ki, hogy Magyarország 2007-től kezdődően részletesen szabályozta a kiotói kvótakereskedelemben való részvételt és az ebből származó bevételek klímavédelmi felhasználását. Így azok teljes egészében rendelkezésre álltak, illetve állnak a Zöld Beruházási Rendszer keretében történő felhasználásra.
Spanyolország számára a Magyarországgal kötött szerződés kulcsfontosságú és példaértékű, hiszen elsőként tőlünk vásároltak szén-dioxid kvótákat.
A magyar-spanyol találkozón szó esett egyéb programjavaslatok mellett a Klímabarát Otthon Programról, amely lakóépületek energia-hatékony felújítását célozza, és amely pillanatnyilag az egyik leghatékonyabbnak tartott klímavédelmi eszköz.

A Klímabarát Otthon program nyáron meghirdetett panelpályázata után a tárca a hagyományos építésű épületekre és lakásokra is kiterjesztette a klímavédelmi célú pályázatot. Így olyan beruházások támogathatóak, amelyek mérhető szén-dioxid-kibocsátás csökkentést eredményeznek, és igazolhatóan javul az épület energiahatékonysága. A Klímabarát Otthon panel pályázatára eddig több száz pályázat érkezett milliárdos értékben, elbírálásuk pedig folyamatos – ismerteti a környezetvédelmi tárca közleménye.
A KvVM sajtóirodája az MTI megkeresésére közölte: a mintegy 11,5 millió tonna magyar szén-dioxid-kvótából Spanyolország vásárolt meg mintegy 6,5 millió tonnát. A pontos vételi árat a sajtóiroda üzleti titokra hivatkozva nem közölte.
Korábban a szaktárca azt közölte, hogy összesen 28 milliárd forint értékben adott el Spanyolországnak és Belgiumnak az együttesen mintegy 8,5 millió tonnát kitevő szén-dioxid-kvótát.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta a fenntarthatóbb és rugalmasabb gázpiacot célzó reformokat

Az új irányelv segít a gázágazat szén-dioxid-mentesítésében az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében.