Százával készülnek a szélturbinák a németeknél

Németország az egyik „húzómotor” az európai szélturbina-gyártásban: ágazati felmérés szerint ugyanis ezen berendezések előállításában az idei első félévben – turbina-teljesítménnyel számolva – 20 százalékos fellendülés volt a múlt év azonos időszakához képest.

Összesen 133 MW-tal nagyobb turbinakapacitást helyeztek üzembe, mint 2010 első felében és összesen 356 szélenergiát hasznosító berendezés készült az országban a folyó év első hat hónapjában – közölte a Német Szélenergia Intézet (DEWI), amely Németország területén összesen már 22 ezer ilyen berendezést tart nyilván írja a tisztajovo.hu. A múlt év is meggyőző számokat mutatott a németországi szélenergetikai fejlődésben, jóllehet volt némi visszaesés 2009-hez képest: az ágazat cégei 4,97 milliárd eurónyi forgalmat értek el, beruházásaik értéke 1,76 milliárd euró volt, teljes termelésük kétharmada került exportra. Az ágazat 96 ezer embert foglalkoztatott. Az idei év első felében az országban 793 MW kapacitás lépett be az energiaellátásba, az eddig hasznosításra fogott kapacitások összesített volumene már 28 ezer MW-nál tart – idézi a DEWI adatait a finanz.mittelstandswiki.de. Úgy számolnak, hogy az idén Németországban a belépő új szélerőművi kapacitások elérhetik az 1800 MW-ot.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.

Nincs hozzászólás

  1. Német országban a ZÖLDEK és a LEVEGŐ MUNKACSOPORT nem degenerált KIVAGYOK ÉN typ emberekből tevődik össze.Gondolom értenek ahhoz amibe beleszólnak.Nem úgy mint nálunk akik féltik a Levelibékát,hogy a szél kerék zúgása meg akadályozza a nászukat.Amit nem ők találtak fel az nincs vagy nem alkalmazható Magyarországon. Több száz szélkerék adhatna áramot kicsiny hazánkban ha az amúgy drága de megtérülő beruházás mellé nem kéne 20-30% baksist leadni az engedélyezőknek.Kb.50 év múlva lesz 20% szél energia hazánkban.Mert addigra két generáció nő fel és elfelejtik a baksist és nem ugatnak bele amihez nem értenek.