A szennyvízkezelés korszerű megoldására több mint 380 millió forintot, belterületi vízrendezésre pedig további 200 millió forintot nyertek a Zala megyei települések a Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatán - közölte Baracskai József, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács tagja pénteken sajtótájékoztatón, Zalaegerszegen.

Támogatás szennyvízkezelésre és belterületi vízrendezésre Zalában

A szennyvízkezelés korszerű megoldására több mint 380 millió forintot, belterületi vízrendezésre pedig további 200 millió forintot nyertek a Zala megyei települések a Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatán – közölte Baracskai József, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács tagja pénteken sajtótájékoztatón, Zalaegerszegen.

Beleznán mintegy 460 millió forint ráfordítással – közel 90 százalékos pályázati támogatással – új csatornahálózat épül. A környezetkímélő szennyvíztisztító telepek és a hozzá kapcsolódó szennyvízgyűjtő kiépítésével csökkennek majd a környezetet terhelő szennyeződések.
Keszthely 116 millió forintot nyert el a belterületet védő csapadékvíz elvezetésének fejlesztésére. A nagyobb esőzések után a magasabban fekvő területekről lefolyó csapadék gyakran elönti a környező utcákat, a Büdös-árok pedig a Balatonba szállítja az összegyűjtött csapadékvizet. A beruházással a környezetbiztonság növelése és a csapadékvízkár megszüntetése mellett javulhat a Balaton vízminősége is.

Liszón közel 46 millió, Surdon pedig több mint 38 millió forint pályázati támogatással valósul meg a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer rekonstrukciója. Liszón rendezetlen és csak részben megoldott a csapadékvíz-elvezető rendszer, Surdon pedig azért van szükség a korszerűsítésre, mert az árkok elhanyagoltak, és már hosszú ideje nem került sor a karbantartási és iszapolási munkákra sem.
A földrajzi adottságok miatt a zalai településeken különösen nagy gondot okoz a szennyvízkezelés és a belvízrendezés, a pályázati forrásokra mindenképpen szükség van a problémák megoldására – hangsúlyozta Baracskai József.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.