Tiltakozás Németországban a lengyel atomerőmű-építési tervek ellen

Több mint 30 ezer aláírást gyűjtöttek össze Németországban a lengyel atomerőmű-építési tervek ellen, a lengyel határnál fekvő Brandenburg tartományban szerveződő tiltakozó mozgalom a varsói kormányhoz juttatja el az aláírásokat.

Lengyelországban, ahol jelenleg csaknem kizárólag széntüzelésű erőművek termeléséből fedezik az energiaszükségletet, egyszerre két atomerőmű építését tervezik. Az összesen 6 ezer megawatt teljesítményű erőműveket 2030-ra kívánják üzembe helyezni, és az atomenergia használatát lehetővé tévő törvény csak idén júliusban lépett érvénybe, Németországban viszont máris tömegmozgalom szerveződött a beruházások ellen. Nyáron aláírásgyűjtést kezdtek a német környezet- és természetvédők szövetsége (BUND) vezetésével. A első 20 ezer szignót tartalmazó dokumentumot már elküldték, csütörtökön pedig közölték: további bő 10 ezer aláírás gyűlt össze, ezeket a varsói gazdasági minisztériumba juttatják el. Lengyelországban a beruházások helyszínét még nem jelölték ki, egyelőre csaknem 30 lehetséges helyszínt vizsgálnak. Brandenburgban – és a Lengyelországgal ugyancsak határos Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban – elsősorban attól tartanak, hogy a lengyelek az erőműveket a német határhoz közel építik meg. A lengyel kormány a határon átnyúló környezeti hatások vizsgálatát előíró uniós rendelkezések alapján konzultációt kezdett, a beruházásokra vonatkozó véleményeket január 4-éig gyűjtik a gazdasági minisztériumban. Matthias Platzeck brandenburgi miniszterelnök korábban varsói tárgyalásain kifejtette, hogy német részről nem támogatják a terveket, kockázatosnak tartják azokat és úgy vélik, hogy a csernobili és a fukusimai katasztrófára tekintettel nem is időszerű a nukleáris energia alkalmazása. Németországban eddig összesen 17 atomerőművet építettek. A berlini kormány tavasszal, a fukusimai balesetet követően úgy döntött, hogy 2022-ig valamennyit bezárják.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.