Tízmillió aláírás egy új klímavédelmi szerződésért

Világszerte 10 millióan követelik aláírásukkal egy “igazságos, átfogó és kötelező érvényű” klímavédelmi szerződés kidolgozását a koppenhágai ENSZ klímakonferencia résztvevőitől – közölték hétfőn az online petíció szervezői.

A címében az idő szorítását jelző óraketyegést idéző TckTckTck.org oldalon indított akcióban 226 környezetvédelmi szervezet fogott össze. Az összegyűjtött aláírásokat hétfőn, a koppenhágai tanácskozás nyitó napján adták át Yvo de Boernak, az ENSZ légkörvédelmi titkárság vezetőjének, valamint Lars Lokke Rasmussennek, a házigazda Dánia miniszterelnökének és a konferencia elnöki tisztségét ellátó Connie Hedegaard klíma- és energiaügyi miniszternek.
A 12 napos tárgyalássorozat célja a Kiotói jegyzőkönyvet felváltó új megállapodás elfogadása. Az üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkentését szabályozó jegyzőkönyv 2012 végén lejár.

A kibocsátás visszafogásának mértéke mellett a másik központi téma az, hogy a gazdag államok hogyan és mekkora összeggel támogassák a fejlődő államokat az éghajlatváltozás következményeihez való alkalmazkodásban. A konferencia legfontosabbnak tartott utolsó két napjára több mint 100 állam- és kormányfő utazik a dán fővárosba. A tárgyalások fináléjára érkezik Koppenhágába többek között Barack Obama amerikai elnök, valamint Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai és Manmohan Szingh indiai miniszterelnök.

Ajánlott tartalom

Közel 60 ezren válaszoltak a zöld konzultációra

Nagy siker a zöld konzultáció: eddig mintegy 60 ezren válaszoltak a Közös ügyünk a zöldenergia elnevezésű online párbeszéd kérdéseire - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke Siófokon szombaton.