Több mint kétszázezren váltottak áram- és gázszolgáltatót Ausztriában

Több mint kétszázezren váltottak áram- és gázszolgáltatót 2014 első félévében Ausztriában, amelyet a szakhatóságok a piaci verseny erősödésével magyaráznak.

Az idén az első fél évében többen váltottak áram- és gázszolgáltatót, mint 2012-ben és 2013-ban együttvéve – áll az osztrák gazdasági minisztérium és az osztrák árampiacot szabályzó E-Control közös közleményében. Az idei számok szerint a szolgáltatóváltás 155 százalékkal meghaladja a 2013 első félévében zajlott fogyasztói változásokat. Az osztrák fogyasztóvédelmi egyesület költséghatékony és tudatos fogyasztásra buzdító kampányának pozitív hatását hangsúlyozta közleményében Reinhold Mitterlehner osztrák gazdasági miniszter is, kiemelve, hogy könnyebb és gyorsabb lett a szolgáltatóváltás.

Az E-Control felmérése szerint 2014 első félévében mintegy 158 ezer áramfogyasztó, közülük 126 ezer háztartás váltott áramszolgáltatót, és 47 ezren – ebből 45 ezer háztartás – kerestek új gázszolgáltatót. Áramszolgáltatót a lakossági és ipari ügyfelek 2,6 százaléka, gázszolgáltatót 3,5 százaléka váltott. Egy háztartás ezzel átlagosan 454 eurót tud megspórolni évente – áll a közleményben.

Ajánlott tartalom

A gyakorlatban is jól teljesít az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer

„Az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer keretében létrejövő hitelesített energiamegtakarítások tőzsdei kereskedése újabb lendületet adhat a hazai energiahatékonysági piac fejlődésének” – emelte ki Juhász Edit elnök a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Mellett Működő Állandó Választottbíróság (MKIK VB) által szervezett közös konferencián, 2024. április 23-án, Budapesten.