Több száz hordónyi olaj ömlött a folyóba

A hétvégén megrepedt az ExxonMobil egyik kőolajvezetéke, aminek következtében több száz hordónyi nyersolaj ömlött a Monata állambeli Yellowstone folyóba.

Szombatra virradóra fedezték fel a repedést a csövön a Yellowstone Nemzeti Parktól északra fekvő Billings város közelében – mondta el az ExxonMobil egyik szóvivője. A hatóságok 140 embert telepítettek ki átmenetileg robbanásveszély vagy a mérgező kipárolgások miatt. A vállalat adatai szerint 750-1000 hordónyi olaj folyt ki, míg sikerült elállítani a szivárgást (egy hordó olaj 159 liternek felel meg). A cég bejelentette, hogy tisztában vannak az eset súlyával, és azon dolgoznak, hogy elhárítsák a keletkezett károkat. Az olajszőnyeget megpróbálták bekeríteni, és felszívó szerekkel csökkenteni kiterjedését. A munkálatokat akadályozta, hogy a folyó éppen árad. Steve Knecht, Montana állam katasztrófavédelmi vezetője szerint az eset rosszabbkor nem is történhetett volna, jelen körülmények között ugyanis megjósolhatatlan, hogy az olajszőnyeg mennyire sodródik messzire. A Yellowstone folyón a szennyezés helyétől a Missouriba való betorkollásáig nincs zsilip. A Yellowstone az USA nyugati részének egyik legszebb folyója. Wyoming államban ered, majd az attól északra fekvő Montanában keresztülfolyik a Yellowstone Nemzeti Parkon, végül Észak-Dakotában egyesül a Missourival.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.