Túzok állja útját a szélerőműnek

A túzokok miatt nem építhet szélkerekeket Várbalog és Albertkázmérpuszta. A két településhez tartozó külterület ugyanis környezetvédelmi oltalom alatt áll a madarak miatt, de évek óta egy példányt sem láttak arra. Ausztriában 93 szélkerék épül, a magyar oldalon pedig még kisebb fejlesztéseket sem engedélyeznek a túzokok miatt.

Várbalog és Albertkázmérpuszta egy közigazgatási egységet alkot. Az őket összekötő út 5 km hosszú. Ha végigmegyünk rajta, nehéz elhinni, hogy egy aszfaltos úton járunk, amit 1997-ben építettek. Némethné Járdán Krisztina polgármester elmondta: Területileg az önkormányzat felelőssége lenne a karbantartás, de az éves 30 milliós költségvetésből erre nem futja, írja az o2hir.hu.

A két település közvetlenül az osztrák határnál fekszik. A volt határátkelőnél jól látszik a különbség az utak állapotában. Nem csak ebben van különbség a két ország között. Ha megnézzük, az osztrákok szinte a magyar kertek végébe építik szélkerekeiket. Itthon azonban semmilyen fejlesztés nem lehetséges, mert a falvak teljes külterülete környezetvédelmi oltalom alatt áll, a túzokok miatt. A polgármester szerint az osztrák oldalon épülő 93 szélkerék értelmetlenné teszi a további tilalmat. Azt szeretnék elérni, hogy a rendeletet felülvizsgálják.

Ott jártunkkor túzokkal nem találkoztunk. A helyiek évek óta nem láttak egyet sem, most mégis jelentős gondot okoznak. Nem, hogy szélkerekekre, ipari létesítményekre sem kapnak engedélyt a települések. Pedig a befolyt összeget fejlesztésekre lehetne fordítani.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.