Uhupárra bukkantak a Mecsekben

Egy uhupár költőhelyére bukkantak a Mecsekben.

Bank Lászlónak, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Baranya megyei csoportja irodavezetőjének tájékoztatása szerint a madarak folyamatosan a fészkelőhelyen tartózkodnak.
Baranyában idén januárban látták először az ország legnagyobb testű fészkelő bagolyfajának egyik példányát, de akkor még csak reménykedtek a szakemberek a madár tartós megtelepedésében.
A magyarországi fészkelőpárok száma jelenleg 50 körül mozog.

Az uhu (Bubo bubo) zsákmányállatai zömmel rágcsálók, de sünöket is elkap. A faj kis számban fészkel Magyarországon, főleg az  északi rész hegyvidéki térségeiben, de költését síkvidéken (Békés megye, Kisalföld) is kimutatták. Az utóbbi tíz évben az aktív védelemnek köszönhetően nőtt a fészkelőpárok száma. Az állomány erősödésével egyidejűleg terjeszkedése is megfigyelhető. Alkalmi előfordulását már néhány délebbi megyében, sőt lakott területen (idén januárban például Budapesten) is észlelték.
A szakemberek szerint a mecseki fészkelés a faj terjeszkedésének, állománya további erősödésének bizonyítéka. Magyarországon fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.