Új megoldás az energiatárolásra

A kanadai Thin Red Line Aerospace olyan energiatároló rendszer telepítésén dolgozik, amelyet a nyíltvízi szélerőművek működtetése során alkalmazhatnak.

Az ún. energiazsák (Energy Bag) lehetővé teszi a sűrített levegő tenger alatti tárolását, így ha a generátoroknak többletenergiára van szükségük, a zsákokból a felszínre eresztett levegő biztosítani tudja azt íra a tisztajovo.hu. Az ily módon tárolt energia hozzájárul a szélkerekek maximális kihasználásához, valamint szélcsendes időszakokban is bevethető. Ez pedig elengedhetetlen egy olyan szélerőmű-rendszer kiépítéséhez, amely hatékonyan és folyamatosan tud termelni a hálózatba. A folyamat pedig körkörös: a szélturbinák megtöltik a zsákszerű tárolóegységeket sűrített levegővel, amely később szükség esetén meghajtja a turbinákat. A vízen úszó turbinákhoz kapcsolt energiazsákokat a hálózatból nyerhető többletáram – vagy akár a dagályból és a hullámzásból nyert energia – segítségével meghajtott kompresszorok is megtölthetik sűrített levegővel. Ez a technológia különösen azokban az országokban alkalmazható, ahol a tengerpart közelében viszonylag mély a tenger.

 
Ahelyett, hogy a sűrített levegőt nagynyomású tartályokban tárolnák, az energiazsák a tenger mélyén lévő nagy nyomást kihasználva tárolja a sűrített levegőt. A prototípus mindössze 75 kg-ot nyom, de képes akár 40 tonnányi tengervíz kiszorítására is. A felszín alatt körülbelül 600 méter mélyen helyezik el az energiazsákokat, ahol a nyomás 60-70-szer akkora, mint felszínen. Már egyetlen zsák is jelentős mennyiségű energiát tud tárolni: „600 méter mélyen elegendő a nyomás arra, hogy egy 20 méter átmérőjű zsák 70 megawatt órányi energiát elraktározzon. Ez nagyjából annyi, mint amennyit a jelenleg működő legnagyobb nyíltvízi szélturbina tizennégy óra alatt megtermel.” Továbbá az energiazsák költséghatékony megoldást is jelent: nagyságrendekkel olcsóbb, mint az ipari akkumulátorok, és a hidropumpás tárolórendszer árának is csupán a töredékébe kerül. Bár nem minden terület adottságai felelnek meg az energiazsák igényeinek, de Európában több olyan helyet is találunk, ahol elég erős szél fúj, és elég mély a tenger a part közelében ahhoz, hogy az energiazsákos megoldás alkalmazható legyen.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.