Újabb 43 ezer háztartást lát el a szélenergia

Két szélfarmot, összesen 29 darab szélturbinát szerel fel a Siemens az ország északi részén. 2014 végétől 43 ezer lengyel háztartás energiaszükségletét megtermelik majd a szélkerekek.

A lengyel szélfarm-fejlesztő és -üzemeltető vállalat két szélfarm építésével bízta meg a Siemenst. Az észak-lengyelországi területen instalálandó áramtermelő telepekre az első szélturbina szállítását 2014 májusában kell megkezdeni. A 18 darab, egyenként 2,3 MW-os berendezés 2014 késő őszétől klímabarát áramot termel majd, a második telephelyen a 11 darab, ugyanilyen típusú szélturbinának már jövő ilyenkor üzembe kell állnia.

A telepítendő berendezések sajátossága, hogy a helyi “specialitás”, a csekély és közepes szélsebesség mellett is magas az energia-kihozataluk. A 2,3 MW-os teljesítménykategóriában 2009 óta működnek Lengyelországban Siemens-szélturbinák; jelenleg 65 darab működik belőlük az országban. A két új összesen 66,7 MW névleges teljesítményű szélfarm 43 000 lengyel háztarást tud majd ellátni zöld árammal, és évente 140 ezer tonnával csökken a széndioxid kibocsátás is, hvg.hu.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes energiatárolóra pályázna

Energiatárolóra pályázhatunk hamarosan a Napenergia Plusz Program keretében.