A Kisalföldi Homokpuszta projekt

Magyarországon legnagyobb részt a Kiskunságban valamint a Duna-Tisza közében fordul elő homokpuszta. Azonban nem ez az egyetlen térség ahol ez a ma már ritkának számító pusztaság fellelhető.

A ma már ritkának számító meszes puszta Győr mellett a Kisalföldön is fellelhető. Mivel azonban ebben a térségben valóságos kuriózumnak számít, kiemelkedő jelentőséggel bír ennek megóvása. A gyomnövények elszaporodása komoly veszélyt jelent a meszes homokpuszta különleges őshonos élővilágára. Az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő c. műsorának vendége Takács Gábor a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi szakreferense szerint ezt a folyamatot hivatott visszafordítani a Kisalföldi Homokpuszta projekt. A cél, a kisalföldi meszes homokpuszta területének természetvédelmi célú helyreállítása és megőrzése. A projekt feladata a területen élő védett fajok ökológiai igényeinek biztosítása, a természetes élővilágot veszélyeztető, nem őshonos özön-fajok visszaszorítása, az illegális hulladéklerakók felszámolása és a használaton kívüli katonai objektumok felszámolása. A videó itt tekinthető meg.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.