Újabb madárpusztulás ezúttal Romániában

Alkoholmérgezés végzett azzal a több tucatnyi madárral, amelyek tetemét a délkelet-romániai Konstanca kikötővárosában találták meg a hét végén.

A lakosok szombaton riadóztatták a helyi közegészségügyi és állatgyógyászati hatóságot (DSVSA), mivel attól tartottak, hogy a város külterületén elhullott seregélyek esetleg madárinfluenzától pusztultak el.
A madarak zúzájának vizsgálatából azonban kiderült, hogy a seregélyek a borgyártás melléktermékeként visszamaradt seprőt csipegettek, és halálukat ebből eredő alkoholmérgezés okozta – közölte kedden a DSVSA, amely egyúttal határozottan kizárta a madárinfluenza lehetőségét.
A közelmúltban a világ több táján – az Egyesült Államokban, Svédországban, Nagy-Britanniában és Olaszországban, Japánban – fordult elő különböző okokból tömeges madárpusztulás.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.