Újra életre kelt a gönyűi erőmű

Jóval többet üzemelt a gönyűi erőmű eddig idén, mint tavaly ugyanebben az időszakban írta a Napi Gazdaság.

Igaz, nem volt nehéz túlszárnyalni a tavalyi kihasználtságot, mivel az ország legjobb hatásfokú erőműje 2014 első és második negyedében alig üzemelt. A gönyűi blokk kihasználtsága tavaly júniustól kezdett növekedni. Az erőmű így 2014-ben éves szinten 18,5 százalékos kihasználtságot ért el – mondta a lapnak Katona Zoltán, az E.On tulajdonában lévő energiatermelő egység ügyvezető igazgatója.

Tavaly a második félévben már a villamosenergia-árak is növekedni kezdtek, többek között amiatt, mert Szerbiában az áradások következtében több mint fél évre kiesett a termelésből a Nikola Tesla erőmű, ami Szerbia energia-előállításának mintegy felét biztosítaná. A jelentős hiányt főleg magyarországi importból fedezték. Emellett az ukrajnai helyzet is inkább felfelé hajtotta az elektromos energia árát, hiszen az ottani széntüzelésű erőművek nem fértek hozzá a donyecki tüzelőanyaghoz, így Ukrajna szénimportra kényszerült. Katona idén a tavalyinál alacsonyabb kihasználásra számít, mert szerinte nem valószínű, hogy az előző évi egyszeri események – mint amilyen a szerbiai árvíz volt – megismétlődnek – írta a Napi Gazdaság.

http://www.napi.hu/

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.