Újrahasznosított sakktáblák

Az ipari forradalomtól kezdve a mesterséges hulladék maradványai hatalmas fenyegetést jelentettek a fenntartható fejlődés szempontjából, ami sok kormányt és tudóst késztetett aggodalomra világszerte.

Azonban van néhány modern művész, akik hatalmas sikereket értek el azzal, hogy az ipari hulladékból egyedi sakktáblákat készítettek. Erőfeszítéseik elindítottak egy új kori művészeti formát, mely örök élettel ajándékozza meg a sakk játékát. Bemutatunk 10 nagyszerű sakk készletet, melyek egytől egyig újrahasznosított anyagokból készültek.

1.Autó alkatrészekből készült sakktábla

Armando Ramirez tervezésében valósult meg az ötlet, mely NGK és AC Delco tartalék alkatrészek felhasználásával készült. A művészeti alkotás rengeteg pozitív visszajelzést kapott, így aki egy ilyen sakktáblával szeretne dicsekedni, annak 34 500 forintjába fog kerülni.

2.Sakktábla elemekből

Amíg a legtöbb tervező újrahasznosított fémekkel dolgozik, ez a sakktábla újrahasznosított elemekből készült. Lehet, hogy kicsit több időt kell töltened a figurák felismerésével, de ez a színes készlet még környezet-tudatos barátaidat is vonzani fogja.

3.High Octane sakk-készlet

Ez a szép és fortélyos készlet kifejezett az autómániásoknak készült. Készítői ahelyett, hogy eldobták volna a régi motorok alkatrészeit, úgy döntöttek elkészítik a világ eddigi legnehezebb sakk-készletét. A sakktábla összes eleme már nem használható alkatrészekből készült.

4.Steampunk Hardware

A lenyűgöző készlet válogatott fémekből, egy régi sakktáblából, és néhány gyakori kémiai anyag ötvözéséből áll. Úgy tervezték készítői, hogy a készlet otthon is elkészíthető legyen, mivel gyorsan, egyszerűen összerakható, és annál egyedibb lesz, minél több saját ötletet viszünk bele.


5.Sakkbábuk anyacsavarokból és csapszegekből

Ez a szokatlan készlet Eric Claverie agyszüleménye, olyan innovatív külsővel rendelkezik, hogy mindenkit elmélkedésre késztet. Számos fém alkatrészből készült, többek közt csövekből, anyacsavarokból és csapszegekből. Francia tervezője olyan művészi alakkal látta el a figurákat, mely új dimenziókat nyit a sakk területén. Ára 361 00 Forint.

6.Scacchie-Re

Két olasz tervező, Alessandro Garlandini és Stefano Castiglioni tervei alapján a készlet kapcsolókból és egyéb alkotórészekből készült. Egy Scacchie-Re készlet piaci ára 26 500 forint.

7.Formula 1 készlet
Akik azt gondolják, hogy a sakk egy unalmas játék, valószínűleg meg fogják gondolni magukat, ha meglátják, hogy az a Renault F1-es csapata milyen új koncepciójú sakk-készlettel állt elő. Elemei mind a versenyautók alkatrészeiből készültek. Ára 7,14 millió forint. A figurák az autók több alkatrészéből készültek, a tábla pedig az F1 autóknál használt szénszálas borításból.

8.Mikroprocesszoros sakktábla

A készlet 32 darab mikroprocesszor chipből készült, maga a tábla egy leselejtezett alaplap. A gyalogok, és más figurák is leselejtezett számítógép alkatrészekből állnak.


9.Egy másik autóalkatrész-készle
t

A szintén Armando Ramirez elképzelése alapján megvalósított sakk-készlet használt fémekből készült, melyekből fényesen csillogó fekete és szürke bábuk születtek. A designer már nem működő gépek fém alkatrészeit gyűjtötte össze, és ezeket alakította tökéletes gyalogokká, futókká, és a szett többi részévé. Ez az egyedi sakk-készlet 21 500 forintot ér.


10.Sakktábla lámpából

1968-ban alkotta ezt az egyedi készletet Jesse Dean, 428 lámpa tartozék, ezüst és arany felhasználásával. A plexiüveg tábla, és a hordozó táska is ezüsttel van kirakva.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.