Úszó erőművet építenek Tótszerdahelyen

Napkollektoros energiarendszerrel működő iszapszárító csarnokot építenek, valamint a Murára kihelyezett úszó erőművet helyeznek üzembe a Zala megyei Tótszerdahelyen – írta a Zalai Hírlap. A falu az erőmű által termelt áramból biztosítja majd közvilágítást.

Az iszapszárító és tároló csarnok tervezésére majdnem 80 ezer eurós támogatást nyert el a Zala megyei Tótszerdahely a Magyarország-Horvátország határon átnyúló együttműködési program keretében – írta a Zalai Hírlap. A létesítmény segítségével naponta ötezer köbméternyi iszapból 500 köbméter szárított iszap keletkezik, amelyet a környékbeli szántóföldeken tápanyagként hasznosítanak. Üzembe helyezik a Murára kihelyezett úszó áramtermelő berendezést is, amely a becslések szerint annyi áramot termel, hogy biztosítani tudják vele a falu közvilágítását.

Ajánlott tartalom

A gyakorlatban is jól teljesít az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer

„Az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer keretében létrejövő hitelesített energiamegtakarítások tőzsdei kereskedése újabb lendületet adhat a hazai energiahatékonysági piac fejlődésének” – emelte ki Juhász Edit elnök a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Mellett Működő Állandó Választottbíróság (MKIK VB) által szervezett közös konferencián, 2024. április 23-án, Budapesten.