Václav Klaus újfent kikelt a klímaváltozás ellen

Újra hevesen tagadta a klímaváltozás veszélyét, és megkérdőjelezte a klímatudomány hitelességét Václav Klaus cseh köztársasági elnök.

Az ismert klímaszkeptikus Klaus Londonban tartott előadásában kijelentette, hogy az éghajlatváltozás “dogmájának” általános elfogadása a közelmúlt egyik legköltségesebb és leginkább antidemokratikus tévedése, amely a kommunizmussal állítható párhuzamba.
“A globális felmelegedés mérsékelt volt az elmúlt 150 évben. A jövőbeli melegedés és annak következményei nem lesznek veszélyesek vagy katasztrofálisak. Nem úgy tűnik, hogy olyan fenyegetéssel állunk szemben, amelyre válaszolnunk kellene… Nem látom az ember előidézte globális felmelegedés empirikus bizonyítékait. Amit látok, az számos hiba a tudomány és a modellezés módszereiben” – fejtette ki egy brit klímapolitikai alapítvány által szervezett rendezvényen.
A cseh államfő szerint a klímaváltozás veszélyeiről folytatott vita elfogult, propagandisztikus, a kormányok és lobbisták pedig hatalmuk növelésére használják.

Érvelése szerint az elmúlt tízezer évben a földi klíma nagyjából olyan volt, mint a mostani, az átlagos felszíni hőmérséklet nem ingadozott számottevően. “Ha van hosszú távú trend, akkor az enyhe lehűlést mutat” – jelentette ki.
Az elnök elítélte a tudományos intézeteket is, többek között a brit Királyi Társaságot (Royal Societyt), amely szeptemberben publikált egy laikusoknak szóló összefoglalót a klímaváltozásról. “Hidegen hagynak az erősen elfogult brit tudományos intézetek” – fogalmazott.
Klausnak 2007-ben jelent meg a témáról szóló könyve, melyben új vallásnak bélyegezte a globális felmelegedés tanát, egy olyan ideológiának, amely azzal fenyeget, hogy aláássa a szabadságot és a világ fennálló társadalmi és gazdasági rendjét.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.