Vajon melyik ország világelső a zéró kibocsátásban?

Az ENSZ elemzése szerint, amelyet 52 szegény ország energetikai fejlesztésének terveiről készített, Dominica karibi sziget (nem keverendő a Dominikai Köztársasággal) világelső lett a „negatív szén” ökológiai politika terén. Hasonló pozitív képet nyújtanak Maldív- és a Seychelles-szigetek, valamint Barbados. (Aiolus News)

Kristálytiszta tenger, csodálatos homokstrandok, pálmák….és megújuló energiák. A világ legszebb szigetein a „tiszta” energiák egyre nagyobb teret nyernek. Ezeknek a mesterséges paradicsomoknak a fosszilis források függősége elleni elkötelezettsége legfőbb bizonyítéka az az ENSZ jelentés, amely a hagyományosan olajimport függő, szegény országok energetikai fejlesztési terveiről készült. Ebből a jelentésből derül ki, hogy Dominica világelső lett a szénmentes környezeti politika terén. A Maldív szigetek, ugyancsak azon dolgozik, hogy 2020-ig megszabaduljon a hagyományos energiától. Tuvalu és a Cook szigetek legkevesebb 10 éven belül kizárólag megújuló energiát fognak termelni, míg Kelet-Timor, Ázsia legszegényebb övezete 2030-ig irányozza elő 100 ezer család számára a villanyáramnak napenergia által történő előállítását. Tongával, Samoaval, Nauruval és Mauritiussal, amelyek támogatják a környezetvédő politikát, beruházásokkal érik el, hogy 2013 végéig csökkentik a káros gázok kibocsátását. Összehasonlításul, amely rávilágít ezeknek az országoknak az elkötelezettségére, elegendő egybevetni a gazdag országok előre vetített százalékarányát, amely 2020-i 12-18 % között ingadozik.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.