Választás 2010 – Nagyon eltérő súlyt kap a környezetvédelem a pártok programjában

Meglehetősen eltérő súllyal szerepel a környezetvédelem, fenntarthatóság témaköre a hat, országos listát állító párt választási programjában; egyes pártok programját alapjaiban meghatározza a zöld szemlélet, mások egy-egy fejezetben foglalkoznak a témával, olyan anyag is van azonban, amelyből szinte teljesen hiányzik.

A Fidesz választási programjának gazdasági fejezete érint környezetvédelmi témákat. A párt támogatná többek között a megújuló energiaberuházásokat és “a víz alapú gazdaságfejlesztést”. “Sokrétű mezőgazdaság, környezet- és tájgazdálkodást” tűznek ki célul, mely úgy állít elő egészséges élelmiszereket, “hogy közben megőrzi talajainkat, ivóvízkészleteinket, az élővilágot, természeti értékeinket”. Azt is leszögezik: a jövő nemzedékek és a környezet biztonsága érdekében fenn kell tartani Magyarország GMO-mentességét.

A Fidesz olyan zöld közbeszerzési rendszert dolgozna ki, amely a magyar vállalkozásokat részesíti előnyben. Támogatná az energiahatékonysági programokat, így a panelfelújítást és a lakások szigetelését. Hangsúlyozzák: egy országos energiahatékonysági program fellendítené az építőipart, az országnak kevesebb, mint tíz év alatt megtérülne, továbbá “környezetvédelmi vállalásainkat is megoldaná”.

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) programjában külön fejezet foglalkozik a környezetvédelem, az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások témakörével.
A szocialisták segítenék a háztartásokat és az állami intézményeket, hogy energiatakarékossági programokat valósítsanak meg. Ennek keretében az energiatakarékossághoz, az energiahatékonyság-javító programokhoz és a megújuló energiaforrások – szél, nap, földhő – alkalmazásához jelentős összegű hitelalapot hoznának létre, “amely kamatmentes hitelt nyújt a beruházás teljes összegére” – olvasható a programban.
Az MSZP több természetes erdőt, a településeken több zöld területet szeretne. Folytatnák a kistérségi biogáz és biomassza programot, minden nagyvárosban elindítanák a zöld tömegközlekedési operatív programot.
A szocialisták kidolgoznák a  szociális zöldenergia foglalkoztatási” modellt annak érdekében, hogy a zöldágazatban minél több munkahely jöhessen létre. Növelnék a geotermikus kutatófúrások állami támogatását, de a szénbányákat is megmentenék a “hőátalakításos alternatív energiatermelés” és a  tisztaszén” technológiák alkalmazásával.

A Jobbik választási programja ökoszociális nemzetgazdaság című fejezetének egyik alfejezetében foglalkozik a környezetvédelemmel. Leszögezik, hogy “a környezetvédelem minden politikai döntést át kell, hogy hasson, ágazati jelleg helyett integrált szemléletre van szükség”.
A párt környezetpolitikájának alapvető elemei közé tartozik a felszíni és felszín alatti vizek és a termőföld védelme, “nemzeti kinccsé nyilvánítása”; munkahelyek teremtése a zöld ipar létrehozásával; a környezetbarát, független energiaközösségek és a megújuló energiatermelés támogatása; politikamentes zöld hatóság, környezet-, természet- és állatvédelmi őrség létrehozása; őshonos erdők telepítése, új élőhelyvédelmi program indítása; új hulladékhasznosítási szabályozás megalkotása, a szelektív hulladékgyűjtés ösztönzése; végül az üzleti érdeket kizáró klímavédelem, az üzleti alapú kvótakereskedelem megszüntetése.

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) választási programja egyetlen helyen, az úgynevezett tudásalapú kereskedőházak felállítása kapcsán említi a környezetvédelmet. A szakosodott tudásalapú kereskedőházak kis és középvállalkozásoknak nyújtanának szolgáltatásokat. A program szerint e kereskedőházakra többek között a megújuló energiaforrások felhasználása és az exportképes környezetvédelmi ipar területén lenne szükség.

A Lehet Más a Politika (LMP) egész választási programjának meghatározó eleme a fenntarthatóság, a zöld gondolat: a párt gazdasági, energetikai, közlekedési és egészségügyi programja teljes egészében a fenntarthatóság stratégiája című fejezetben kap helyet.
Az LMP zöld fordulatot hirdet a gazdaságban: zöld adóreformot, zöld munkahelyteremtő beruházásokat javasol. Utóbbi keretében mindenekelőtt az energiahatékonyságot szolgáló építőipari beruházásokat, a megújuló energiatermelést és a fenntartható közlekedést (többek között a vasúti és a városi közösségi közlekedést) támogatnák. A mezőgazdaságban a hagyományos technológiákkal, a tájjal és az ökológiai rendszerekkel összhangban folytatott gazdálkodás térnyerését segítenék.
A párt létrehozna egy önálló klímavédelmi alapot, amely egységesen kezelné a klímavédelemre szánt forrásokat, beleértve a kvótabevételeket is. Szigorítanák a lég- és zajszennyezés elleni fellépést, növelnék a környezetvédelmi, erdészeti hatóságok kapacitását, támogatnák a természetközeli erdő- és vízgazdálkodást. Fellépnének a cianidos bányászati technológiák uniós szintű tilalma érdekében, komplex víz- és tájgazdálkodási koncepciót dolgoznának ki a Duna teljes magyarországi szakaszára. A hulladékgazdálkodás terén a párt általános célja a fogyasztás racionalizálása megelőzésközpontú intézkedésekkel.

A Civil Mozgalom (CM) programjában külön fejezetet szentel a környezetvédelemnek és a fenntarthatóságnak. Támogatnák a biogazdálkodást, fellépnének a génmanipulált, egészségkárosító termékekkel szemben. A párt energiapolitikájának lényege a takarékosság – a fogyasztás csökkentése – , és a megújuló energiaforrások fokozott használata. A hulladékgazdálkodás terén teljes körűvé tennék a szelektív gyűjtést.
A párt elindítaná a Tisza ökológiai rekonstrukcióját, a Balatoni térség fejlesztésére 100 milliárd forintos programot dolgoznának ki. Garantálnák a víz-, termálvíz- és ásványvízvagyon tartós állami tulajdonlását, s évente több tízezer hektár erdőt telepítenének. A CM önálló fenntartható fejlődési minisztériumot is létrehozna.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.