Védheti a szívet egy olcsó köszvényszer

Egy több mint negyven éve használt, köszvény elleni szert hatékonynak találtak brit kutatók a krónikus mellkasi fájdalmak ellen is.

A Dundee-i Egyetem kutatói a The Lancet című orvosi folyóirat legfrissebb számában számoltak be tanulmányukról, amelyben krónikus anginától szenvedő emberekkel próbáltak ki egy rég ismert hatóanyagot.
Az allopurinol nevű generikus szert évtizedek óta alkalmazzák köszvény ellen, most azonban úgy tűnik, jóval drágább szívgyógyszerek olcsó alternatívája is lehet. Allan Struthers és csoportja 65 anginás páciensnél vizsgálta a szer hatását placebóval összehasonlítva.

Megállapították, hogy a valódi hatóanyagot szedő emberek 25 százalékkal tovább tudtak gyalogolni a mellkasi fájdalmak megjelenése előtt, mint azok, akik placebót kaptak. A páciensek elektrokardiogramja (EKG) szerint a szer hatására szívműködésük később mutatta az oxigénhiány jeleit.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.