Világbanki kölcsön horvát természetvédelmi feladatokra

A Világbank 20,8 millió eurós hitelt hagyott jóvá Horvátország számára, amelyet az európai uniós csatlakozási folyamatban a természetvédelmi terület felzárkózására folyósítanak – közölte a Vecernji List horvát napilap szerdán.

Az összesen 43,68 millió eurós projekthez a horvát kormány közel 2,9 millió eurót biztosít, az uniós strukturális alapokból pedig további 20 millió euróra számíthatnak. A kölcsönt 20 év alatt kell visszafizetnie Horvátországnak.
A program célja a Natura 2000 hálózat kialakítása, és a horvát jogszabályok uniós irányelvekhez igazítása. Horvátország területének 47 százaléka természetvédelmi szempontból védett területnek számít – ebből 39 százalék az Adriai-tengert érinti -, ahol összesen 19 nemzeti parkot és nagyobb természetvédelmi területet tartanak nyilván. Az ország európai uniós belépésével ezek egy része a Natura 2000 hálózathoz is csatlakozik majd.
A projekt révén egyebek mellett látogatóközpontokat alakítanak ki, oktatási programokat finanszíroznak, négy tengerparti területen az erdőtüzek megfékezését segítő tűzvédelmi rendszereket fejlesztik, továbbá a természetvédelmi területek tudományos adatgyűjtését és élőhelyek feltérképezését finanszírozzák.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.