Vizsgálat a Négy Mancs ellen

Vizsgálja az elszámoltatási kormánybiztos a Négy Mancs állatvédő alapítvány működését. Budai Gyula tisztázni szeretné egyebek mellett azt, hogy a “közvetlenül a magyar libatenyésztők ellen folytatott lejárató kampányt” milyen forrásokból finanszírozta a szervezet.

A kormánybiztos tudatta: a vizsgálat keretében már megkereste a Fővárosi Főügyészséget, kérve, hogy az alapítvány működésével kapcsolatban folytasson le törvényességi vizsgálatot. Budai Gyula a szervezet nyilvántartását végző bíróságot is megkereste, hogy a rendelkezésre álló, az alapítvány gazdálkodásával kapcsolatos valamennyi dokumentumot bocsássa rendelkezésére. A vizsgálat elsődleges célja annak áttekintése, hogy a Négy Mancs alapítvány gazdálkodása megfelel-e az érvényben lévő jogszabályi rendelkezéseknek, valamint az, hogy tisztázza az alapítványnak nyújtott állami támogatások felhasználásának jogszerűségét – közölte. A kormánybiztos szerint azt is meg kell vizsgálni, hogy “a magyar állam, illetve közvetlenül a magyar libatenyésztők ellen folytatott lejárató kampányt milyen forrásokból finanszírozta az alapítvány”.

 
A Négy Mancsról legutóbb két hónapja, július 1-jén közölt cikket a magyar sajtó. A Magyar Hírlap aznapi cikke szerint támadást indított egyebek mellett a magyar libamáj és a hazai libatenyésztők ellen a Négy Mancs állatvédő szervezet, amely elérte, hogy a németországi Kölnben ősszel megrendezendő Kölnmesse élelmiszer-ipari szakkiállításról és vásárról a szervezők kitiltsák a töméses hizlalásból származó hízott májat, azok késztermékeit és egyéb termékeket. Az újság szerint a Négy Mancs akciókat és helyszíni botrányokat helyezett kilátásba, ha a termékek megjelennek Kölnben, a szervezők pedig féltik a kiállítás és vásár hírnevét, s nem kívánnak konfrontálódni a szervezettel.
A tiltás diszkriminatív, és egyáltalán nem felel meg az Európai Unió jogrendjének, irányelveinek, sérti Magyarország gazdasági és gasztronómiai értékeit – mondta akkor a lapnak a Baromfi Terméktanács elnöke.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.