Zöld idealizmusból gazdasági realitás

A megújuló energiára épülő energiaszektor víziója mára az alábecsült „zöld idealizmusból” olyan közgazdaságtani realitássá fejlődött, amelynek gazdasági és környezeti jelentőségét egymás után ismerik el a legnagyobb szakértők, vállalatok.

A zöldenergia projektek versenyképességét a közelmúltban a világ egyik legmeghatározóbb bankja, a HSBC is alátámasztotta saját kutatási eredményeit összefoglaló jelentésében. A riport tanúsága szerint a fosszilis és a megújuló energiaforrások versenyéből egyértelműen utóbbinak kell kikerülnie győztesként.

The Rise of Renewables címmel hozta nyilvánosságra az energiaszektort vizsgáló kutatásának eredményeit a HSBC. A jelentésben a nemzetközi bank is alátámasztja azt az egyre szélesebb körben elismert tényt, miszerint a megújuló energiaforrásokra épülő energiaszektor többé nem csak afféle zöld idealizmus, hanem reális, gazdaságilag releváns célkitűzés. A fosszilis és a megújuló energiaforrások versenyét várhatóan a pénzügyi faktorok dönthetik el, amelyek egyértelműen utóbbiaknak kedveznek.

Az olajár csökkenését látva sokan arra számítottak, hogy ez visszaszorítja majd a zöldenergia projektek előretörését. Az innovatív fejlesztések révén a megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó berendezések, valamint a belőlük nyert energia tárolási költségei is nagymértékben csökkentek, így a zöldenergia jóval olcsóbbá vált a fosszilis energiahordozókkal szemben.

Emellett Kína nagy erőfeszítéseket tesz a szén megújuló energiaforrásokkal való felváltására, az USA-ban 30 állam vesz részt a Renewable Portfolio Standards-ban foglaltak végrehajtásában, és az Európai Unió is rendelkezik károsanyag-kibocsátást mérséklő stratégiával.

A zöldenergia költségeinek folyamatos és nagymértékű csökkenése, valamint a környezetszennyezést mérséklő kormányzati intézkedések révén a pénzintézetek már kockázatosabb befektetésekként kezelik a fosszilis energiahordozókra épülő kezdeményezéseket. Ezzel párhuzamosan az energiaszektor befektetői is egyre inkább elfogadják az alacsonyabb megtérülési rátákat, és hajlandóak lassabb, kisebb mértékű nyereségtermelés mellett is belevágni a zöld projektekbe.

A zöldenergia-szektor következő nagy – de egyáltalán nem teljesíthetetlen – kihívása, hogy a gázt is minél nagyobb mértékben sikerüljön megújuló forrásokkal kiváltani. A föld- és palagáz ugyanis tisztább energiaforrást jelent a szénnél, de így is túlzott szén-dioxid-kibocsájtással jár, hogy a felmelegedés mérséklése érdekében kitűzött célokat tartani lehessen.

E folyamat következő nagy állomása a párizsi egyezmény decemberi aláírása, és a szén-dioxid-kibocsájtás további mérséklése lehet. Mindenesetre a megújuló energiaforrás kapacitások 2009-ről 2014-re való megduplázódása (57 GW-ról 110 GW-ra) egyértelműen jelzi, hogy a zöldenergia hosszú- és középtávon egyre inkább vezető szerepre tör az energiatermelésben.

forrás: chikansplanet.blog.hu

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.