Zöld utat kapott a krematórium hőjével fűtött uszoda

Egy brit város önkormányzata zöld utat adott annak javaslatnak, hogy a város krematóriuma által “termelt” energiával melegítsék a közeli uszoda vizét.

A kedden jóváhagyott – Nagy-Britanniában eddig példátlan – terv szerint a hamvasztókemence kéményéből származó hő hasznosításával a szomszédos szabadidőközpontot és annak új medencéjét is fűtik majd a közép-angliai Redditchben. Mint az önkormányzat egyik tagja elmondta, a téma kényes volta miatt kikérték a polgárok véleményét, és a megkérdezettek 80-90 százaléka támogatta az ötletet. A tanácsnok arról is beszámolt, hogy nagyon körültekintően jártak el a működési elv magyarázatánál: biztosították a lakosokat, hogy kipróbált eljárásról van szó, amely Európa egyes részein, például Svédországban teljesen bevett dolog. Az önkormányzat legfőbb érve a környezetbarát megoldásra való törekvés volt, hiszen értelmezésük szerint itt is az energia újrahasznosításáról van szó. Egy helyi szakszervezeti vezető azonban “betegesnek és a polgárok megsértésének” bélyegezte a kezdeményezést, amely mögött szerinte a közkiadásokra szánt kormánytámogatások jelentős megnyirbálása áll.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.