2 millióan kiváncsiak a vízerőmű létesítményre Kínában

Tavaly több mint 2 millió látogató kereste fel a világ legnagyobb vízenergiai létesítményét, illetve a Három szoros-gát turisztikai övezetét a közép-kínai Hupej tartományban.

A rekordról a projektet működtető vállalat számolt be pénteken. Közölték, a turisták számán sokat lendített, hogy tavaly márciustól közutat nyitottak a Jangce folyó melletti projekthez. 2014 szeptembere óta a látogatóközponttal, kilátóval rendelkező területre ingyenesen léphetnek be a hazai és külföldi érdeklődők.

Kung Lej, a helyi turisztikai hivatal vezetője a Hszinhua hírügynökségnek elmondta: a térség népszerűségét nagyban elősegítette a közeli Jicsang város látogatottságának növekedése. A múlt év első felében, éves összevetésben 21,6 százalékkal többen – összesen 25 millióan – voltak kíváncsiak a 4 ezer éves történelmi településre, sok-sok csata helyszínére, kínai híresség szülőhelyére. A város turizmusból származó bevétele több mint egyharmaddal ugrott meg 2015 első felében, megközelítette a 23 milliárd jüant (970 milliárd forint).

Kína leghosszabb folyója mentén öt kiemelt – elsősorban – természeti turisztikai célpont van, közülük maga a 193 kilométer hosszú Három-szoros az egyik, amely egyben a legnagyobb ipari turisztikai látványosság. Itt az addig 500 méter széles folyó 100-150 méterre szűkül, helyenként 500-600 méter, vagy még ennél is magasabb sziklafalak szegélyezik.

Itt épült meg a 2309 méter hosszú és 185 méter magas duzzasztómű, és 2008 októberének végén a 26 darab – egyenként 700 megawattos – generátort is üzembe helyezték. A környezetre gyakorolt hatása miatt sokat bírált megaberuházás 2003-tól termel áramot és 2005-től nyílt meg a civil nagyközönség előtt.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.