Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Szelektív hulladék / A lakosság 20 százaléka gyűjti szelektíven a PET palackokat!
Tudj meg többet: Szelektív hulladék

A lakosság 20 százaléka gyűjti szelektíven a PET palackokat!

A kibocsátott műanyag flakonok mindössze 18-20 százalékát gyűjtik szelektíven Magyarországon, noha a lakosság 75 százaléka tisztában van a PET palackokból származó környezetvédelmi problémákkal – mondta Viszkei György, az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerdán, sajtótájékoztatón Budapesten.

Viszkei György, a társaság júliusban, 500 fő megkérdezésével készült felmérését ismertetve elmondta: a válaszadók háromnegyedének véleménye szerint az italcsomagolások közül a műanyag palackok terhelik leginkább a környezetet.
A felmérés ugyanakkor azt mutatja, hogy a résztvevők környezettudatosabbnak vallják magukat, mint amilyenek a valóságban. A megkérdezettek 82,4 százaléka úgy nyilatkozott, hogy részt vesz a szelektív gyűjtés különböző módjaiban, ugyanakkor a kibocsátott PET (polietilén-tereftalát) palackoknak csupán 18-20 százaléka kerül a szelektív visszagyűjtési csatornákba.
Viszkei György kiemelte: Magyarországon évente mintegy 200 ezer tonna csomagolási műanyag hulladék keletkezik, amelynek 25-30 százalékát teszik ki a PET palackok.
A magyar háztartások csaknem felében húsznál több PET flakon ürül ki havonta, a nyári hónapokban pedig akár meg is duplázódik ezen termékek forgalma.
Erdős Péterné, THERMO PRESS Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a PET palackok visszagyűjtésében a flakonok térfogata jelenti a legnagyobb problémát, hiszen azok tömörítése nélkül a hulladékszállító kamionok “gyakorlatilag levegőt szállítanak”.

palackzsugorító
Hozzátette: a THERMO PRESS szabadalmának számító elektromos PET palackzsugorító berendezése 92 százalékkal csökkenti az italflakonok eredeti térfogatát, így a visszagyűjtés során – annak módjától függően – akár 51-75 százalékkal kevesebb szén-dioxid kerülhet a levegőbe, mint az egyéb módon préselt flakonok szállítása esetén.
A műanyag másodnyersanyagok piacát is hónapok óta mélyen érinti a gazdasági válság, a PET palackokból előállított alapanyagok ára jelenleg több mint 50 százalékkal áll alacsonyabban, mint a válság előtti hónapokban. Egyelőre nehéz megjósolni, hogy a piac mikor tér ismét magához – jegyezte meg Erdős Péterné.
Vadász Sándor, a Cora áruházlánc élelmiszerbiztonsági és minőségi vezetője aláhúzta: a PET palackok visszavételét 2008 decemberében elsőként bevezető két üzletük jelenleg mintegy 200 ezer palackot gyűjt vissza havonta, a kezdeti hónapokban elért 20-40 ezer darab után.
A hipermarket 5 zsugorított állapotban visszahozott műanyag flakonért 15 forintot, míg ugyanennyi – sértetlen és tiszta – teljes flakonért 10 forintot fizet – ismertette Vadász Sándor.
Az ÖKO-Pannon adatai szerint az ásványvizes és üdítős műanyag palackokból jelenleg 55-60 ezer tonna, vagyis 1,4-1,6 milliárd darab kerül forgalomba évente.

Ajánlott tartalom

Tokió 2020 – Újrahasznosított műanyag palackokból készülnek a dobogók

A jövő évre halasztott tokiói olimpia és paralimpia szervezői bejelentették, elegendő műanyag palackot gyűjtöttek ahhoz, hogy ezek újrahasznosításából készítsék el az éremátadásokhoz a dobogókat.