Vízgazdálkodási reformot, duzzasztókat javasol a Haladó Erők Fóruma

Egységes vízgazdálkodási intézményrendszer felállítását, a folyóvizek hajózhatóságának javítását, valamint az ország vizeinek nagyobb energetikai és öntözési hasznosítását javasolja a Haladó Erők Fóruma nevű civil szervezet.

Az egyesület Bajnai Gordon miniszterelnökhöz és a kormány több tagjához címzett levelében hangsúlyozza: a vízügyi irányító intézményrendszer hatékonysága erősen visszaesett az 1990 előtti helyzethez képest. A vízgazdálkodás jelenleg nem szerepel a társadalmi életben betöltött súlyának megfelelő súllyal az államigazgatásban – fűzik hozzá az MTI-hez szerdán eljutatott dokumentumban.
Az elmúlt két évtizedben mintegy negyedére, 100 ezer hektárra csökkent az öntözött mezőgazdasági területek nagysága, a gyógyhatású vizek hasznosításán túl kevés jele van az ország különböző körzeteiben jelentkező vízügyi problémák kezelésének. A vízi utak alacsony kihasználtságával pedig Magyarország szembe megy az Európai Unió törekvéseivel – mutat rá az egyetemi tanárokat, mérnököket és közgazdászokat is tömörítő szervezet.
A Haladó Erők Fóruma ezért egységes intézmény- és informatikai rendszer kiépítését javasolja az optimális vízgazdálkodás feltételének megteremtése érdekében.
A levél aláírói szerint a kormánynak fel kell adnia duzzasztást ellenző álláspontját, mivel az ellentétes az európai és az általános nemzetközi gyakorlattal, továbbá nagy anyagi kárt okoz Magyarországnak.
Az egyesület tagjai kiegyezést szorgalmaznak Szlovákiával a Hágai Nemzetközi Bíróság bős-nagymarosi vízlépcsőt érintő határozatának szellemében.
Megjegyzik: a közvélemény tájékoztatása érdekében nyilvánosságra kell hozni a Duna magyarországi szakaszának karbantartására, illetve a bős-nagymarosi terv felmondására fordított összegeket.
A Haladó Erők Fóruma a kritikák mellett kormányzati sikerként értékeli egyebek mellett a budapesti központi szennyvíztisztító építését, az Alföld egyes térségeiben történő ivóvízjavítást, valamint a Tisza menti árapasztók építését és a nemzetközi vízügyi együttműködés fejlődését a Felső-Tisza vidékén.

Ajánlott tartalom

Az ingyen energiát hozhatja el a hullámerőmű?

A finn AW-Energy a hullámok erejét hasznosítaná Waveroller technológiájával.