Az évszázad legrosszabb találmányai 3.

A WebEcoist összeállításában a bambusz burkolatú Asus laptop-tól a műanyag tokban nevelgethető virágig, sok otthon használatos „zöld” kütyü nem csak buta ötlet, de előállítása rengeteg erőforrást igényel.

Béna „zöld” kütyük

Ilyen még a Go Green iratmegsemmisítő (mely feldarabolja a papírodat, mert ugye nincsen ollód), vagy az úgynevezett Eco Kettle, a napenergiával működő ventilátoros sapka (ne kérdezd…). Vagy a nano-ezüst mosógép, mely feleslegessé teszi mosószer használatát (mert az ezüst szalag bányászata vajh’ környezettudatos…?), és még sok más. Semmi nem olyan hasznos, mint egy alapos felvilágosítás: az idióta szerkentyűk nem fogják megmenteni a bolygót.

Villamos energia sugárzás az űrből

Nagy tudású kutatók műholdakat küldtek az űrbe, hogy aztán kigöngyöljenek egy 1,5 mérföld hosszú naptömböt, amelynek segítségével határtalan tiszta energiát küldhetnek a Földre. Japán már most jelentős összegeket fektet a technológiába. A kutatók e potenciális katasztrófa megoldásán dolgoznak, idáig semmi szerencsével.

Hatalmas fautánzatok

Egy Wallace Broecker nevű tudósnak van egy kétségbeesett terve a Föld megmentésére: Ültess millió hatalmas fát a világ minden táján, 600 milliárd dollár értékben, egyetlen év alatt. Azaz fautánzatot. A fák képesek lesznek a szén-dioxid felvételére, így elméletileg versenyezni tudnak az éghajlatváltozás fenyegető veszélyével. Broecker az a tudós, aki eredetileg megalkotta a globális felmelegedés fogalmát, de ez a kamu fa ötlet nagyon nem passzol ide.

kamu fa

Öko sör

Mérnökök úgy gondolják, hogy a gőz, mely kioldódik az orbáncfű tartalmú készítményekből, képes a felére csökkenteni a főzési időt, miközben fele annyi energiát használ el. Ez a megoldás környezeti bánatunkra? Ez olyan, mint az a South Park jelenet, amikor a gnómok ellopják az alsónadrágokat.

Az általában nagyszerűen hangzó környezetbarát újításokat nem mindig lehet megvalósítani. És néha azokról az ötletekről, amelyek először ostobaságnak tűnnek, kiderül, hogy valójában briliáns tervek. Ne ítéljünk elsőre, de azért nem árt, ha ragaszkodunk a realitáshoz.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.