Az új energiatakarékos konyhai vívmány: indukciós főzőlap

Mindenekelőtt érdemes tisztázni a fogalmat: mit jelent ez a kifejezés, indukció? Nos, az indukció lényege, hogy az elektromos áram gerjesztése a mágneses térerősség változtatásával, vagy a vezető mozgatásával a mágneses térben jön létre. Elvét a 19. század közepén James Clark Maxwel fizikus fedezték fel. Ő jött rá, hogy ha fémet helyez mágneses mezőbe, akkor hő keletkezik. Az 1970-es évek végén használták először a technlogiát főzéshez.

Az indukciós főzőlaphoz ugyanis, kizárólag olyan főzőedények alkalmasak, amelyek mágnesezhetők. Nem árt tudni, hogy a legtöbb acél és öntöttvas főzőedény ilyen. Ezzel ellentétben az alumínium, a réz, az üveg és egyes rozsdamentes acél edény nem használható ezen tűzhelyen. Mindössze egy mágnessel megállapítható, hogy a meglévő főzőedényeink közül, vagy a megvételre szánt edényről kiderüljön, alkalmas-e az indukciós főzőlapon történő főzéshez.Tudniillik, az indukciós főzőlapon használható edények vonzzák a mágnest.

E rövid áttekintés után, essék szó a főzést minden szempontból megkönnyítő új konyhai technolgia használatáról. Elöljárójában csak annyit: rendkívül praktikus, célszerű, energiatakarékos, biztonságos, úgymond konyhabarát, a főzés jövőjét alapvetően megújító háztartási eszközről van szó. Ez a főzési mód gyors, a hagyományos tűzhelyek melegítési technikájához képest gyökeresen eltérő tulajdonságokkal bír. Az indukciós melegítés hatására például, a víz háromszor gyorsabban forr fel, mint a jelenleg széles körben elterjed gáz- és villanytűzhelyek hőt kibocsátó részein. A másodperc tört része alatt szabályozható a főzőlap teljesítménye, így azonnal beállítható a megfelelő főzési fokozat. Azon túlmenően hogy gyors a berendezés, biztonságos és energiatakarékos is. A tűzhely ötvözi a gáz-és villanytűzhelyek számos előnyét.

Miről ismerszik meg az indukciós főzőlap? Külcsínre olyan, mint egy jól ismert kerámiaüveg főzőlap, de a felület alatt nem fűtőszálak, hanem indukciós tekercsek lelhetők fel.

Hogyan működik ez az újszerű tűzhely? A tekercs elektromágneses mezőt hoz létre amikor mágnesezhető edényt tesznek a főzőlapra. A mágneses mezőben lévő edény anyaga melegszik, s felmelegíti az ételt. Természetesen csak addig, míg ebben a térben tartjuk az edényt.

Mi garantálja a biztonságot? Vegyük sorra a hagyományos megoldásokat! A gáztűzhelyekkel ellentétben, nincs nyílt láng. A villanytűzhelyekkel összevetve, sokkal kevesebb a maradékhő. Jóllehet melegnek érezzük a felületet, de égési sérüléseket semmiképpen nem szenvedhetünk.Ha be van kapcsolva főzőlap, a kerámiafelület akkor is hideg marad. Úgymond aktívvá csak akkor válik, amikor edényt helyezünk rá. Hő csak ekkor keletkezik. Az edény eltávolítása után a felület gyorsan lehűl, ezáltal csökken az esetleges égési sérülések veszélye. Mindezekből következik, hogy a gyermekes családok számára az indukciós főzőlap használata különösen ajánlott, hiszen a főzés legbiztonságosabb módját jelenti.

A mai energiagondokkal terhes világban külön figyelmet érdemel a berendezés energiatakarékos működése. Ez a tűzhely ugyanis, az indukciós technológia mágnesességét felhasználva, közvetlenül az edény anyagában fejleszti a hőt. A hőátadási folyamatból a fűtőszál 6-700 fokra való felmelegítése kimarad, következésképpen az edény és a fűtőszál közötti hőmérséklet differencia csökken. Ebből adódóan nagyon kicsi a hőveszteség, a technológia akár 30 százalékkal is csökkentheti az energiafogyasztást. Tehát:költségkímélő hatása egyértelmű. Nyilvánvaló azonban, hogy csak abban az esetben jár energiamegtakarítással a főzőlap használata, ha  megfelelő vastagságú és anyagú edényeket használnak a főzőlapon. Érdemes tudni: a vastag falú 3-5 milliméteres edényekkel lehet optimális energiafogyasztás elérni.

gyors és hatékony

A háziasszonyok avatott “szakértőként” bizonyíthatják, milyen sokat jelent, ha könnyen és gyorsan lehet tisztán tartani a főzőedényeket.Tekintettel arra, hogy ennél a technológiánál a főzőfelület soha nem forrósodik fel annyira, mint a hagyományos tűzhelyek esetén, az étel nem tud ráégni a felületre, ezért a kerámiafelületet könnyű tisztítani. Nem beszélve arról, hogy felhasználó is sokkal hűvösebb hőmérsékletű környezetben készítheti el a főtt étkeket.
Külön említésre méltó, hogy a hő gyorsan és pontosan beállítható, az edény levétele nélkül, mindössze a főzőlap kisebb fokozatra történő állításával megakadályozható az edény tartalmának túlcsordulása.

Ajánlott tartalom

Az energiatakarékos égők használata a legelterjedtebb a környezetkímélő háztartásokban

A szelektív hulladékgyűjtés és az energiatakarékos égők használata számít a leginkább elterjedt otthoni környezetkímélő szokásnak - közölte az LG Magyarország a megbízásából készült országos reprezentatív felmérés alapján csütörtökön az MTI-vel.

Nincs hozzászólás

  1. Nem is olyan drág nézegetve az árát!!
    80e-től kezdődnek .

  2. de az csak a lap, a sütőrésszel kicsit húzós.