Bevezetik a kötelező napelem telepítést, Brüsszelben eldöntötték!

Az új jogszabály 2027-től írja elő a napelemek telepítését új nem lakóépületekre, és fokozatosan kiterjed más épületekre is, jelentősen növelve a napenergia terjedését és támogatva a fenntartható energiahasználatot.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A SolarPower Europe által végzett előzetes elemzés szerint az épületek energiahatékonyságáról szóló EU-s irányelvnek (EPBD) köszönhetően a következő években 150-200 GW-nyi napelemes kapacitás települhet a tetőkre, kihasználva az EU háztetőiben rejlő lehetőségeket – számol be a PV Europe. Az adatok alapját az jelenti, hogy a középületek 60%-a alkalmas a telepítésre, és az uniós tetőnapelemes szabvány hatálya alá tartozik. Az EPBD kiaknázza a háztetőkben rejlő hatalmas potenciált, amelyet az Európai Unió Közös Kutatóközpontja az év elején 560 GW-ra becsült. „A füstérzékelők évekkel ezelőtti nélkülözhetetlen integrálásához hasonlóan ez az új jogszabály is a napelemes tetőtéri rendszerek szabványossá válását segíti elő. Több épület, vállalkozás és polgár jut majd hozzá a tiszta, megújuló, gazdaságos napenergiához” – mondta Jan Osenberg, a SolarPower Europe vezető politikai tanácsadója. Az új jogszabály előírja, hogy minden új épülethez napelemet kell telepíteni. A Bloomberg NEF szerint a proaktív napenergia-szabványok (ahogyan az néhány uniós országban tapasztalható) 8-11%-kal növelhetik a beruházások megtérülését a visszamenőleges hatályú telepítésekhez képest. A napenergia-szabvány emellett a társadalom szélesebb rétegeit fogja támogatni, elősegítve, hogy elháruljanak a napenergia bevezetése előtt álló akadályok a többlakásos épületek esetében.

Az uniós, tetőre telepített napelemekre vonatkozó szabvány 2027-től alkalmazandó az új nem lakó- és középületekre, 2028-tól a nagyobb felújításon áteső meglévő nem lakóépületekre, 2030-tól az új lakóépületekre, 2031-től pedig minden alkalmas meglévő középületre. A szabvány mindenekelőtt a nagyméretű tetőkben rejlő lehetőségeket fogja kiaknázni, többek között az irodákat, kereskedelmi épületeket vagy parkolókat hasznosíthatja. Bizonyos épületek, például mezőgazdasági és történelmi épületek kizárhatók a szabály alól.

„A napenergiával működtetett fűtés és autók csökkenteni fogják a fenntartható otthonok költségeit. A tetőkön elhelyezett napelemek intelligens párosítása az elektromos meghajtással és a hőszivattyúkkal szintén mérséklik majd a hálózatra gyakorolt hatást, sőt, a hálózati stressz idején rugalmas szolgáltatásokat nyújtva közvetlen támogatást adhat a hálózatnak” – mondta Osenberg. Európában a tetőre telepített napelem-kapacitás 2023 végén több mint 170 GW volt, és 2027 végére várhatóan 355 GW-ra nő.

Ajánlott tartalom

Otthonfelújítási Program – Mik azok a kulcstermékek és miért fontosak?

A 2024 nyarán indult Otthonfelújítási Program nagyon jó lehetőséget biztosít az 1990 előtt épült lakóingatlanok háztulajdonosok számára, hogy állami támogatással javíthassák otthonuk energiahatékonyságát. Gyakran felmerül a programmal kapcsolatosan a „kulcstermék” kifejezés, ennek jártunk most utána.