Az ENSZ Közgyűlése jóváhagyta a világszervezet biodiverzitással foglalkozó új szervének megalakítását, mely a tervek szerint hasonló szerepet tölt majd be, mint az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC).

Biodiverzitással foglalkozó új ENSZ-szerv alakul

Az ENSZ Közgyűlése jóváhagyta a világszervezet biodiverzitással foglalkozó új szervének megalakítását, mely a tervek szerint hasonló szerepet tölt majd be, mint az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC).

A Biodiverzitási és Ökoszisztéma-szolgáltatási Kormányközi Tudományos Testület (Intergovernmental Science Platform on Biodiversity and Ecosystem Services, IPBES) feladata a biológiai sokféleséggel kapcsolatos adatok gyűjtése és elemzése, a szakirodalom nyomonkövetése és összefoglalása, valamint szakpolitikai válaszok kidolgozása lesz. A testület első jelentésének közzététele három év múlva várható.
A közgyűlés konszenzussal elfogadott határozatában felszólította a világszervezet Környezetvédelmi Programját (UNEP) a testület megalapításának lebonyolításával. A független IPBES titkársági teendőit ideiglenesen az UNEP látja majd el. Az új testület székhelye a UNEP-hez hasonlóan Nairobiban lesz.
“Az IPBES fontos áttörést jelent az földi élet, így a gazdasági életet alapját is jelentő élőlények, erdők, édesvizek, korallzátonyok és más ökoszisztémák pusztulására adott globális szintű válasz megszervezésében” – hangsúlyozta Achim Steiner, a UNEP igazgatója a világszervezet közleménye szerint.

A tudományos platform létrehozását az ENSZ a 2010-es biodiverzitási világév méltó záróakkordjának szánta. Jövőre a fák évét tartják, s egyúttal kezdetét veszi a biodiverzitás évtizede.
Ez utóbbit konkrét tartalommal az ENSZ októberi nagojai biodiverzitási csúcstalálkozóján született húszpontos stratégiai terv megvalósítása töltheti ki. A kéthetes konferencián a világszervezet Biodiverzitási Egyezményének (CBD) részes felei – közel 200 ország képviselői – 2020-ig szóló átfogó tervet fogadtak el a kutatók szerint drámai mértékben zsugorodó biodiverzitás védelmére.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.