Egy generációval előbbre tart a por elleni harcban a pécsi Pannonpower

Mint ismeretes, a napokban az EU a levegőminőséggel kapcsolatos európai uniós jogszabályok betartására szólította fel többek közt Magyarországot is, a nagyvárosokban tapasztalható szálló por koncentráció aggasztó mértéke miatt. A Dalkia Energia szakértői az ellenőrzött, és szakértők által működtetett fűtési rendszerek mellett teszik le a voksukat.

A Levegő Munkacsoport a porszennyezéssel leginkább érintett városok polgármestereihez eljuttatott felhívásában azt kérte, hogy a polgármesterek tegyenek meg mindent a helyzet megváltoztatására. Kérdés azonban, hogy az ideiglenes korlátozások mellett milyen hosszútávú megoldások léteznek?
„Tévhit, hogy a porszennyezés csökkentésére elégséges megoldást nyújthatna az ipari termelés átmeneti csökkentése” – vélekedik Meixner Barna, a pécsi Pannonpower környezetvédelmi és munkavédelmi osztályvezetője. Állítását a pécsi viszonyokkal támasztja alá. A városban kialakult egészségügyi határértéket meghaladó porterhelés – mint ezt a közegészségügyi hatóság is megállapította – elsősorban a Mecsek-völgy átszellőzésének hiányával, valamint a közlekedés és a városban folyó építkezések okozta porterheléssel magyarázható. Mindehhez erőteljesen hozzájárul a lakossági fa- és széntüzelésű egyedi fűtések kibocsátása. Ezért ezeket a területeket sokkal fontosabb lenne szabályozni, és kibocsátásuk visszaszorítására megoldást találni.

A Levegő Munkacsoport is ezeket a megoldásokat szorgalmazza a legnagyobb városokban: ilyen a teherfuvarozás ésszerűsítése, a tömegközlekedés fejlesztése és népszerűsítése, a kerékpár úthálózatának bővítése, avarégetés tiltása, sebességkorlátozás a mellékutcákban, dugódíj, valódi szmogriadó rendelet. Eközben, Meixner Barna beszámolója szerint, a Pannonpower tüzelőberendezései az elmúlt időszakban is a környezetvédelmi követelmények betartása mellett hatékony, stabil, biztonságos üzemvitellel működtek A 99%-os hatásfokú füstgáztisztító-, és folyamatos emisszió-mérő berendezések ellenőrző mérésére éppen 2010. október 28-án került sor, a tervezett program szerint, így a legfrissebb adatok állnak rendelkezésre.

Az ellenőrzés a folyamatos kibocsátásmérő adatával egyező 5-8 mg/m3 porkibocsátást mért a megengedett 30 mg/m3 értékkel szemben. „Belátható, hogy a távfűtés, illetve általában minden központosított, folyamatosan szakemberek által üzemeltetett, ellenőrzött keretek között folyó energiatermelés hatékonyabb, mint a házilagos megoldások”. A Pannonpower létesítményei nem csak a jelenkornak, hanem egy jövőben esedékes szigorítás követelményrendszerének is bőven megfelelő technológiai színvonalat képviselnek.
A Pannonpower ugyanis 2003-2004 folyamán hajtott végre teljes műszaki megújulási programot: széntüzelésről földgáz- és biomassza alapú energia előállításra álltak át. A mellékelt grafikonok szerint igen jelentős emisszió csökkentést értek el ezzel. A 2004-ben befejezett fejlesztések óta történő finomhangolások révén tovább javultak a kibocsátási értékek:

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.