Élőhelyvédelmi program a bánáti bazsarózsáért

Élőhelyvédelmi programot indított a Kelet-Mecsek őshonos állatai és növényei, köztük a fokozottan védett bánáti bazsarózsa megőrzésére a Mecseki Erdészeti Zrt. a közelmúltban.

Ripszám István, a cég pécsváradi erdészetének vezetője hétfőn Pécsett sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a 2012-ig tartó programra 82 millió forintot költenek európai uniós forrásból.
A pénzből félezer hektáron folytatnak olyan, a természetet védő erdőgazdálkodást, amelynek keretében ritkítják a nem őshonos fafajtákat, kivágják a fényigényes bánáti bazsarózsák fejlődését akadályozó bokrokat, és biztosítják az erdők közé ékelődő gyepterületek fenntartását.

Utalt rá, hogy a világon található bánáti bazsarózsák 96 százaléka a Kelet-Mecsekben él, a növény eszmei értéke 250 ezer forint szálanként. A programtól a növénypopuláció gyarapodását várják.
A bánáti bazsarózsa főként a Civilek a Zengőért Mozgalomnak köszönhetően várt széles körben ismertté. A zöldszervezet ugyanis e növény élőhelyének védelmére hivatkozva tiltakozott a Zengőre tervezett katonai lokátorállomás telepítése ellen, és támogatóival együtt elérte, hogy a radar ott ne épülhessen meg.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.