Úton a kínai kormányfő Koppenhágába, Peking szerint a kulcs a fejlettek kezében van

A kínai miniszterelnök Ven Csia-pao (Wen Jiabao) szerdán délután elindult Koppenhágába, hogy részt vegyen az ENSZ klímakonferenciájának december csütörtök-pénteki vezetői találkozóján – adta hírül a Hszinhua hírügynökség.

A kínai kormányfő a csúcsértekezleten ismertetni fogja Kína álláspontját és javaslatait az éghajlatváltozás kezelésére és a nemzetközi összefogás elősegítéséről – tájékoztat a külügyminisztérium közleménye, kiegészítve azzal, hogy Ven koppenhágai programjában szerepelnek még találkozók különböző állami vezetőkkel, nemzetközi szervezetek igazgatóival.
Ven kíséretében ott vannak a külügyminisztérium, a nemzeti fejlesztési- és reformbizottság, az államtanács kutató hivatala és a kormányfői iroda vezetői.
Csiang Jü (Zhiang Yu) kínai külügyi szóvivő keddi szokásos sajtótájékoztatóján kijelentette: az, hogy a tárgyalások során ellenállás, illetve nehézségek merülnek fel, az elsősorban annak tulajdonítható, hogy a fejlett országok visszavonulót fújtak olyan témákban, mint a kibocsátás csökkentés, valamint a szegény országok technológiai és anyagi támogatása.
Azzal kapcsolatban, hogy a konferencia kritikus szakaszba érkezett, Csiang  megállapította, hogy ellentmondások és széttartó irányok továbbra is léteznek, miközben némi eredményt is el tudnak könyvelni.
Csiang szerint a fejlett országok egyrészről megpróbálták elutasítani az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményét, le akartak mondani a Kiotói Jegyzőkönyvben rögzítettekről és el kívántak térni a Bali Útitervtől, másrészről pedig különböző ésszerűtlen követelményeket igyekeznek támasztani a fejlődő országok számára.
Kína meggyőződése, hogy a konferencia sikerének kulcsa a fejlett országok kezében van, tehát politikai őszinteségükben, a középtávú kibocsátás csökkentési terveiknek a további vállalásában és azon kötelezettségeik teljesítésében, amelyek  a fejlődő országok támogatásában rájuk hárulnak – hangsúlyozta Csiang.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).