Geotermikus erőművet épít Miskolcon a PannErgy

Geotermikus erőművet épít Miskolcon a PannErgy Nyrt., illetve a Miskolci Hőszolgáltató Kft-vel közösen alapított projekttársasága, legalább 50 millió eurót invesztálnak a térségben található geotermikus energia hasznosításába – mondta Horuczi György, a PannErgy üzletfejlesztési igazgatója az MTI-nek csütörtökön.

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett PannErgy Nyrt. a korábban megkötött előszerződésben meghatározottak szerint izlandi stratégiai partnercégével, a MANNVIT-tel, és annak Egyesült Államokban és Kínában működő alvállalkozójával elvégezte Miskolc környékének részletes geofizikai, geológiai felmérését.
Az adatok feldolgozásakor kiderült, Miskolc térségében legalább négy olyan nagy kiterjedésű mező található, ahonnan geotermikus energia nyerhető ki. Ennek túlnyomó hányada kommunális és ipari hő előállítására, kisebb része villamosenergia-termelésre hasznosítható – mondta Horuczi György. Megjegyezte: a négy mezőből annyi energia nyerhető ki, amely csaknem teljes egészében fedezné Miskolc távhőigényét, kiválthatná a jelenlegi fűtőerőművek szénhidrogén-felhasználását.
A geotermikus
energia hasznosítására alapított Miskolci Geotermia Zrt.-t a napokban jegyezte be a bíróság a PannErgy Nyrt. 90 százalékos, és a miskolci önkormányzat tulajdonában lévő Miskolci Hőszolgáltató (Mihő) Kft. 10 százalékos részesedési hányadával.
A projekttársaság a szükséges környezetvédelmi és vízjogi engedélyek beszerzését követően kezdi meg Miskolc térségében a geotermikus kutak fúrását.
A tervek szerint 25-27 ilyen kútból, 2000-2500 méter mélységből hozzák a felszínre a forró vizet, illetve a gőzt, amelyből fűtési és ipari hőt, illetve villamos energiát állítanak elő. A lehűlt vizet zárt kutak rendszerében visszasajtolják az eredeti rétegekbe, a kedvező hőáram miatt így lényegében örökké fenntartható energiaátadó rendszer jön létre – ismertette az üzletfejlesztési igazgató.
A Miskolci Geotermia Zrt. szempontjából releváns hőpiac Miskolcon mintegy 170 megawatt kapacitást érhet el.
A cég a mintegy 50 millió eurós költségű beruházást a PannErgy saját forrásaiból, európai bankok által nyújtott hitelekből kívánja megvalósítani, és pályázati pénzekre is támaszkodna.
A többlépcsősre tervezett úgynevezett kaszkád rendszer nagy alapterületű üvegházak, mezőgazdasági és ipari termelő- és feldolgozóüzemek hőigényét is biztosítja, jelentős gazdasági potenciált és munkahelyeket teremtve a városnak és környezetének.
Az igazgató megjegyezte: a tervek szerint a geotermikus energia hasznosítása két éven belül megkezdődik Miskolcon, alacsonyabb árú és fenntartható távhőt biztosítva a város lakóinak.

Ajánlott tartalom

Geotermikus fűtési rendszer kiépítése készült el Szegeden

Befejeződött a Szilléri városrész geotermikus fűtési rendszerének kiépítése Szegeden, a 2,352 milliárd forintos költségvetésű beruházás uniós támogatással valósult meg - tájékoztatta az Építési és Közlekedési Minisztérium csütörtökön az MTI-t.