Iphone alkalmazás méri a takarékosságunkat

A Seattle-i Artefact dizájncég harcba száll a műanyag ásványvizes palackok ellen egy saját elegáns, újrafelhasználható vizespalackkal.

A termék a 999Bottles nevet viseli, melyet a talpán lévő három forgatható gumigyűrűről kapott. Mindhárom gyűrűt 1-től 9-ig beszámoztak, és ezek segítségével jelölhetjük, hogy hányszor is töltöttük újra a palackot – és egyúttal azt is, hogy mennyi műanyagpalack vásárlásáról mondtunk le. „Kizárólag az USA-ban 66 milliárd ilyen (műanyagpalackot) vásárolunk meg évente, és ezek közül nagyjából 50 milliárd végzi a szeméttelepen. Három palack víz (árára) van szükség egyetlen egy darab előállítására, és a legtöbb esetben ugyanazt a vizet otthon a csapból is megkaphatjuk. Csak persze kb. kétezerszer olcsóbban” – meséli Fernd van Engelen, az Artefact stúdió egyik fő munkatársa arról, hogy miért is kezdtek bele a 999Bottles projektjébe.

999bottles

A rozsdamentes 0,7 literes palackhoz még egy iPhone alkalmazás is jár, mely elárulja nekünk, hogy pontosan mit is jelentenek azok a számok (a megspórolt palackokon kívül), amelyeket a palack alján kirakunk. Hogyha például már 1063-szor újratöltöttük a 999Bottles-t, akkor a megtakarított műanyagüvegekből ki lehetne rakni egy olyan magas tornyot, mint a párizsi Eiffel-torony! A cég azt reméli, hogy ezzel a mutatós palackkal másokat is arra serkenthetünk, hogy ne csak tudatában legyenek annak a temérdek nyersanyagnak, energiának és káros anyagnak, amely a műanyag palackok előállításával jár, hanem tegyenek is ennek a csökkentése érdekében. Palackunk számával megmutathatjuk barátainknak és ismerőseinknek, hogy mi mennyit is tettünk már környezetünk óvásáért, az iPhone-os programmal pedig azt is kiszámolhatjuk, hogy a valakivel együttes üveg-spórolásunkkal mennyivel is csökkentettük ökológiai lábnyomunkat. A 999Bottles egyelőre csak prototípus, és az Artefact Kickstarter oldalán van lehetőség megvalósulását támogatni, illetve előrendelni egy saját példányt 29 dollárért (vagyis kb. 6200 Ft-ért).

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.