Kenguruk rákellenes szer kifejlesztését inspirálják

Napozni jó. Leginkább azért, mert a legtöbben D-vitamin hiányban szenvedünk… bár a napfürdőzés veszélyes is tud lenni, mert az UV sugarak károsíthatják a bőrsejtek DNS-ét, így az rákot okozhat.

Ezzel a dilemmával jó párunknak szembe kell néznünk, de a dolgok talán hamarosan megváltoznak. A Melbourne-i Egyetem tudósai olyan DNS javító enzim kikísérletezésén fáradoznak, melyet a kenguruk termelnek. Ez az enzim megvédi őket a bőrráktól – e tény pedig úgynevezett DNS feljavító krém megalkotására ihlette a tudósokat.

Természetesen egy ilyen rákellenes krém megalkotás lenne a lehető legjobb kimenetele a kísérletnek. Nem tartunk még ott, és talán útközben kiderül, hogy nem lehet véghezvinni (legalábbis a mi technológiáinkkal). Ha mégsem kivitelezhető, legalább segít nekünk jobban megérteni a kenguruk által használt mechanizmust, mely aztán korszerűbb orvosi terápiák kidolgozását eredményezi.

Nem meglepő, hogy a kenguruk kialakítottak egy ilyen mechanizmust. Ausztráliában sokkal magasabb az UV sugárzás, mint a világ többi táján. Dr. Linda Feketeova a University of Melbourne munkatársa kifejtette: „A nyár közeledtével a túlzott napozás általánossá válik, a káros UV sugaraknak köszönhetően pedig több mint 400.000 ausztrálnál diagnosztizáltunk bőrrákot.” A kutató hozzátette, sokat tanulhatunk más fajoktól, ezért van még egy okunk, amiért meg kell védenünk őket.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.