Kilencvenéves a természettudományi képzés Szegeden

A kilencvenéves szegedi természettudományi képzésről jelentett meg könyvet a Szegedi Tudományegyetem Természettudományos és Informatikai Kara; elsősorban tudománytörténeti szempontból vizsgálták az elmúlt évtizedeket – mondta el a kötet pénteki bemutatóján Csendes Tibor dékánhelyettes az MTI-nek.

Mint felidézte, kezdetben a kar tudományágai között a súlypont elsősorban a matematikán volt. Az informatika 1993 óta képezi a kar részét. A közelmúltban megalakult a Környezettudományi Intézet, amelynek oktatóit a fizika-, a kémia-, a biológia- és a földrajztanszék adja. Szintén az újonnan alakult intézetek közé tartozik a műszaki és anyagtudományi Intézet. A kar képzési struktúrája igyekszik rugalmasan követni a piaci igényeket, de a kimagasló szakképzettséget vagy tudományos hírnevet felmutató kutatók is vonzóvá teszik az intézményt – mondta a dékánhelyettes. Szólt a biológiát, a technikát és az elektronikát egyesítő molekuláris bionika szakról: e tudomány része a gyógyító robotok megismerése. Ez a legfiatalabb, talán a legnépszerűbb szak, a felvett hallgatók pontszáma itt a legmagasabb. Csendes Tibor elmondta, hogy évente 2-3 új szakot indítanak. A dékánhelyettes szerint a természettudományi tárgyakban a tanárképzés nem túl népszerű, pedig országosan hiány mutatkozik, elsősorban biológia- és kémiatanárokból. Szegeden viszonylag nagy számban érdeklődnek az informatikustanár-képzés iránt, erre elsősorban nem a fiatalok, hanem a már informatikusként végzett szakemberek jelentkeznek.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.