Klímacsúcs – A NASA és a Google összefog a szén-dioxid-kibocsátás ellenőrzésére

A világ szén-dioxid-kibocsátásának nyomon követésére fog össze a NASA és a Google.

Az együttműködés részét képezi, hogy az amerikai űrkutatási hivatal speciális műholdképeit a Google Earth adatbázisával vetik majd össze.
A Google a koppenhágai klímacsúcson mutatta be – a világ erdőségeinek védelmében – új erdőfigyelő technológiáját, amellyel az erdőirtások helyét és területét képesek nyomon követni. A szoftverrel a pusztulás mértékén kívül az újratelepítések is megfigyelhetők.
A károsanyag-kibocsátás mértékének megállapítására azonban a Google műholdképei nem elegendők, az erőművek szén-dioxid felhőit csak különleges kamerák képesek érzékelni, ehhez viszont új NASA-műholdak felbocsátására lenne szükség.
A Fehér Ház erről még nem hozott döntést, és amíg az újabb műholdak nem állnak pályára, a szén-dioxid-kibocsátás mértékének kiszámítása bonyolult becsléseken, matematikai algoritmusokon és az erőművek közelében elhelyezett szondák mérési eredményein alapul.
A műholdas gázelemzéssel az “eldugott” kis teljesítményű erőművek kibocsátásáról is pontosabb képet alkothatnának. Ezek az adatok szintén elengedhetetlen az erdősítési programok meghatározásához.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.