Klímacsúcs – Hajnalig folytatódnak az államfői beszédek

Elkezdődött az állam- és kormányfői beszédek második felvonása csütörtökön a koppenhágai klímacsúcson; Bajnai Gordon magyar miniszterelnök délután szólal fel a plénum előtt.

A szerdán megtartott több mint 50 beszéd után csütörtökön – sőt várhatóan péntek hajnalig – 132 beszéd hangzik majd el az ENSZ klímatárgyalások magas szintű szakaszának nyitányaként. Eközben a felszólalások ideje alatt is folytatódnak a tárgyalások.
A hivatalos program szerint csütörtökön éjfél után is több mint 20 vezető  – főként szakminiszterek és nagykövetek – mond beszédet, így nagy valószínűséggel péntek hajnalig elhúzódik az esemény.
Délelőtt megtartotta beszédét többek között Kevin Rudd ausztrál, és Gordon Brown brit miniszterelnök, valamint Simon Peresz izraeli elnök.

Később lép a delegáltak elé Frederik Reinfeldt svéd, José Sócrates portugál miniszterelnök, valamint Angela Merkel német kancellár, Nicolas Sarkozy francia és Mahmud Ahmadinedzsád iráni elnök.
A felszólalók között lesz még például Albert monacói herceg, José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő, Miheil Szaakasvili grúz elnök, és Igor Suvalov orosz miniszterelnök-helyettes.
Barack Obama, az Egyesült Államok (USA) elnöke, akinek érkezését nagy várakozások előzik meg, pénteken érkezik Koppenhágába. Az USA képviseletében csütörtökön késő este Todd D. Stern főtárgyaló tart beszédet.

A konkrét vállalásokkal és kibocsátás-csökkentési javaslatokkal továbbra is adós Kínai Népköztársaságból a hivatalos program szerint csütörtökön Csang Ping (Zhang Ping), a kínai Országos Fejlesztési és Reformbizottság vezetője mond beszédet, de már Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök is a helyszínen tartózkodik.
A Dán Külügyminisztérium adatai szerint szerdán és csütörtökön összesen 119 állami és kormányzati vezető  – beleértve 9 alelnököt – mond beszédet a konferencián.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.