Klímacsúcs – Az eddigi vállalások 3 fokkal emelnék a hőmérsékletet

Bár a péntekre virradó éjjel Koppenhágában elfogadott megállapodás-tervezet 2 Celsius fokban maximálná a globális felmelegedés mértékét az ipari forradalom előtti szinthez képest, egy bizalmas ENSZ-elemzés szerint a fejlett és fejlődő országok által eddig tett vállalások 3 fokos melegedéshez vezetnének – írja a The Guardian pénteki száma.

A brit lap birtokába jutott elemzés szerint a jelenlegi vállalásokból az következik, hogy 2020-ban az üvegházgáz-kibocsátás 1,9-4,2 milliárd tonnával meg fogja haladni a 2 Celsius fokos határ tartásához szükséges 44 milliárd tonnás szintet.
Korábban más kutatók is hasonló eredményekre jutottak. A Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) és egy kölni székhelyű klímatanácsadó cég, az Ecofys közvetlenül a klímacsúcs kezdete előtt közzétett közös kutatása szerint például az addig bejelentett célértékek – melyek azóta nem bővültek – mintegy 3,5 Celsius fokos globális hőmérséklet-emelkedéshez vezetnének az évszázad végéig.
Néhány nappal később, a konferencia első napján tették közzé a londoni Grantham Klímaváltozási és Környezeti Kutatóintézetnek az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) megbízásából készített hasonló tanulmányát, melyben a vállalások felső határával számolva 2 milliárd tonnás differenciát mutattak ki a kívánt 44 milliárd tonnához képest. Igaz, Achim Steiner, az UNEP igazgatója akkor azt hangsúlyozta: “mindössze néhány milliárd tonnányira vagyunk az egyezségtől”.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.