Klímacsúcs – Kína hajlandó növelni klímaprogramjai átláthatóságát

Kína hajlandó növelni éghajlatvédelmi programjai átláthatóságát, és feltétel nélkül teljesíti üvegházgáz-kibocsátási vállalásait – mondta a kínai miniszterelnök pénteken a koppenhágai ENSZ klímakonferencia befejező, plenáris ülésén.

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kijelentette: Kína betartja, és akár túl is teljesítheti a 2020-ig tartó időszakra vonatkozó kibocsátás-csökkentési vállalásait. “Tettekkel támasztjuk alá szavainkat” – mondta a pekingi kormány vezetője. Beszédében Ven azt is jelezte, hogy országa a nemzetközi nyomásnak engedve kész fokozni a transzparenciát az éghajlatváltozás megfékezését célzó programok végrehajtásában.
A kínai miniszterelnök hangoztatta: nem támasztanak feltételeket és mindent megtesznek a kibocsátás-csökkentési célok elérése érdekében, “bármi is lesz ennek a konferenciának az eredménye.”
Pénteken több mint kétórás késéssel kezdődött a koppenhágai klímacsúcs befejező plenáris ülése közel 30 ország és nemzetközi szervezet magas rangú vezetőinek rendkívüli, informális megbeszélése miatt.
Kína évi 6,8 milliárd tonna szén-dioxiddal az első számú üvegházgáz-kibocsátó a világon. Az ázsiai ország vezetése a konferencia előtt, novemberben közölte, hogy az energiahatékonyság növelésével 2020-ig 40-45 százalékkal csökkenteni kívánja az egységnyi bruttó hazai termékre (GDP) jutó szén-dioxid-kibocsátást a 2005-ös szinthez képest. Elemzők szerint  nagy eredmény, hogy konkrét vállalást tesz a pekingi vezetés.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.