Már a légkondi is okos

Az Aros nevet kapta az a közös fejlesztésű légkondicionáló berendezés, amelyet a közelmúltban a Quirky és General Electric vitt piacra.

Ez a gyártmány afféle előrejelzése annak a folyamatnak, amely már korántsem a távoli jövőt vetíti előre. Azt a tendenciát,  miszerint nem sokat várat magára azaz idő, amikor egy háztartási gép magától értetődően internetes kapcsolattal működtethető. Bizonyság erre ez a világhálon megtekinthető, sőt előrendelés útján meg is vásárolható 2,3 kWh teljesítményű vadonatúj termék. Mi adja az újdonságát ennek a légkondinak? Egyik érdekessége, hogy bárhonnan vezérelhető egy okostelefonos alkalmazás segítségével. Továbbá azt is tudja a ki- és bekapcsolások időtartama alapján, hogy az adott napon, adott napszakban, melyik helyiség,  miként van igénybe véve, és ott általában milyen meleg szokott lenni az évszaktól függően. Intelligens módon, fokozatosan elsajátítja, mikor ajánlatos a szobát hűteni és mikor nincs erre szükség. A berendezésen úgymond egy havi költségkeret  is beállítható és ebben a “mozgástérben” a készülék automatikusan megkeresi az ideális kompromisszumot a beállított költséglimit és az elvárt hőmérséklettartomány között. Tulajdonképpen önmagát tanítja, képzi a háztartási gép, amelynek következményeként  a jelenlegi megoldásokénál a lakások hőmérsékletének szinten tartása rendkívül precíz módon elérhető és energiatakarékos, komfortos otthonok teremthetők.

A két cég  e projekt  tervezése és kivitelezése során remekül együtt működött. Profiljuknak megfelelően jól kiegészítették egymást. A Quirky, a közösségi fejlesztésekre specializálódott gyárként az “okos” megoldásokat adta, nyolcvan esztendős múltjával a General Electric pedig gyártási tapasztalatát tette hozzá az új légkondicionáló berendezések elkészítéséhez. A két cég régen kötött már “házasságot”, ebből adódóan nem ez az első közös “gyermekük”. Együttes fejlesztésben készült el többek között az okos tojástartójuk is. A GE különösen épít erre a sikeres együttműködésre. A tervek szerint ugyanis, a következő öt évben a Quirkyvel közösen mintegy 30 okos termék kifejlesztését, piacra vezetését irányozták elő. ( A GE számára nyilvánvalóan a termékek gyártása  során megszerzett tudás az elsődleges, ebből az ismeretanygból kívánnak profitálni hosszútávon a saját termékeik fejlesztésében. Egyelőre nem ismert az Aros bővebb specifikációja, de aligha vonható kétségbe, hogy a termék nem inverteres. (Megérne egy összehasonlítást , hogy egy inverteres készülékhez képest, milyen kondiciókkal bír, hatékonyabb-e ez az önfelismerő- és tanululó légondi.) Erre enged következtetni az a körülmény, hogy a gyártmány már előrendelhető az Amazonon, méghozzá meglepő áron: háromszáz dollárért kínálják.

Ajánlott tartalom

Naperőmű épül Nagykátán, 1200 darab napelemet telepítenek

630 kilowattpeakes naperőművet épít a Photon Energy Nagykátán.