Melbourne óriáskereke energiát termelne

Az elmúlt évben Melbourne ikonikus óriáskereke igen szomorú változással találta szemben magát, mikor is a nagy nyári melegben megrepedezett és meghajlott – ezért le kellett zárni.

A 100 millió dolláros kereket azóta leszerelték, de a tervezők tovább gondolkodtak arról, vajon mit lehetne vele kezdeni, mi legyen a következő mérföldkő. Az egykori látványosságot most napvitorlákkal ellátott hatékony, energiatermelő kerékké alakítanák.
Büro North, valamint a fotós Peter Bennetts és Fooch, a Squint Operától előálltak egy meglehetősen pszichedelikus móddal, ahogyan újrafelhasználhatóvá tennék a kereket. A tervben helyet kapott egy kert is, ahol szabadon barangolnának a flamingók – így némiképp közelebb hoznák a környezetet az emberekhez.

Bár ez a fantasztikus törekvés valószínűleg nem lesz egyhamar megvalósítható, a koncepció fontos kérdéseket feszeget. Például, hogyan lehet hatékonyan alkalmazkodni, és hogyan lehet új életet adni egy elavult infrastruktúrának.

Ajánlott tartalom

46 ezer fát ültettek el eddig a fásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma - mondta az Agrárminisztérium (AM) Közös Agrárpolitika végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Pálházán tartott pénteki faültetésen.