Először érte el sűrű, sötétbarna olajszennyeződés az amerikai Louisiana államot azóta, hogy egy hónappal korábban felrobbant egy olajfúró torony a Mexikói-öbölben, környezeti katasztrófát okozva - jelentette az ABC televízió csütörtökön.

Olajkatasztrófa – A szennyeződés elérte Louisiana állam partját

Először érte el sűrű, sötétbarna olajszennyeződés az amerikai Louisiana államot azóta, hogy egy hónappal korábban felrobbant egy olajfúró torony a Mexikói-öbölben, környezeti katasztrófát okozva – jelentette az ABC televízió csütörtökön.

“Ettől a naptól féltünk” – mondta Bobby Jindal kormányzó annak hírére, hogy a szennyeződés már a part menti mocsaras részeket mossa az állam délkeleti csücskénél. Korábban még csak kátrányrögöket és hígabb olajat sodort partra a víz.

A veszélyeztetett lápvilág a garnélarák, osztriga, rák és számos halfaj otthona, a belőlük készült ételekből a kontinentális Egyesült Államokban Louisiana a legnagyobb gyártó.
Az április 20-án felrobbant, majd két nappal később elsüllyedt Deepwater Horizon tengeri olajtorony üzemeltetője, a BP vállalat egy hónap óta nem tudja megszüntetni a mélytengeri szivárgást. A hét végén a tengerfenéken a sérült vezetékbe helyezett másfél kilométer hosszú cső segítségével azonban naponta már 3000 hordó (480 ezer liter) nyersolajat tudnak a felszínre juttatni egy tartályhajóba, ez becslések szerint a tengerbe ömlő olaj 60 százaléka.
A BP következő lépése a kárelhárításban az lesz, hogy – a terv szerint vasárnap – véglegesen eltömíti a kútnál a kitörésgátló szerkezetet.

Rick Steiner alaszkai tengerbiológus szerint a partot ért sűrű szennyeződés a mélyből tört fel, szerinte sem a BP, sem a hatóságok nem képesek nyomon követni a tenger felszíne alatt lebegő nagy olajtömegek mozgását.
Környezetvédő csoportok azzal vádolják a BP-t, hogy eltitkolja az információkat a szennyeződés valódi méretéről és hatásáról. Egyben arra szólították fel Barack Obama elnököt, hogy a kormány vállaljon nagyobb szerepet a tisztításban.

Az amerikai óceán- és légkörkutató intézet közben arról tájékoztatott, hogy a korábbi félelmek beigazolódtak, és az olajfolt egy része elérte a gyors, meleg vizű hurokáramlatot a Mexikói-öbölben. A szennyeződés 8-10 napon belül így elérheti Floridát, Kubát, az atlanti partvidéket, később pedig bekerülhet a Golf-áramlatba is.
Florida vezető meteorológusa szerint hét napig még biztosan nem éri el az olajfolt a Key-szigetektől nyugatra eső tengerrészt, a hatóságok arról biztosították a turistákat, hogy a strandok még tiszták és biztonságosak. Az Egyesült Államok egyeztetéseket kezdett Kubával a katasztrófa-elhárításról.

Becslések szerint az eltelt egy hónap alatt legalább 6 millió gallon (22,7 millió liter) olaj ömlött a tengerbe a Mexikói-öbölben. Ez még elmarad az egyik legsúlyosabb észak-amerikai olajkatasztrófától: az Exxon Valdez tankhajó 1989-es alaszkai balesete után 11 million gallon (41,6 millió liter) olaj szennyezte be a tengert és a partot.
A USA Today napilap csütörtökön szakértőkre hivatkozva arra figyelmeztetett: a közelgő hurrikán szezon súlyosbíthat az olajkatasztrófa okozta károkon, a hatalmas viharok a tenger mélyéről nagy mennyiségű olajat szállíthatnak a szárazföld belseje felé.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.