A három hónapos próbaüzem után március 12. óta működik a korszerű, két megawatt teljesítményű szalmatüzelésű kazán, amely közel 600 háztartás és önkormányzati épületek távhőellátását biztosítja.

Szalmatüzelésre áll át a szlovákiai Zselíz távfűtése

A három hónapos próbaüzem után március 12. óta működik a korszerű, két megawatt teljesítményű szalmatüzelésű kazán, amely közel 600 háztartás és önkormányzati épületek távhőellátását biztosítja.

A szlovákiai Nyitra megyében Zselíz (Zeliezovce) az első település, ahol fokozatosan átállnak a szalmaalapú távhőre. A pozsonyi Új Szó napilap híradása szerint a háromhónapos próbaüzem után március 12. óta működik a korszerű, két megawatt teljesítményű kazán.

A technológiát szállító cég szlovákiai igazgatója szerint a kazán előnye, hogy más berendezésekhez képest viszonylag rövid idő alatt lehet növelni vagy csökkenteni a teljesítményét, és ezzel is csökkennek a fűtési költségek. Jelenleg egy lakótelepet fűtenek a szalmatüzelésű kazánnal, azaz közel hatszáz háztartást, sőt a 7500 fős, főleg magyarok lakta településen a városi szabadidőközpont is rákapcsolódott már az új távfűtési rendszerre, és áprilisban várhatóan a városháza és a városi rendőrség székháza is “szalmára áll át”.

A Garam menti kisváros fűtéskorszerűsítése ezzel még nem ért véget. A fejlesztés második szakaszában még egy kazánt építenek. Azzal együtt több mint ezer lakás veheti majd igénybe a szolgáltatást. A szalmaerőmű nem válthatja fel teljesen a régi fűtési rendszert, megmaradnak a gáztüzelésű kazánok is.

A biomasszában rejlő energiát más szlovákiai városban is felhasználják, összesen 12 településen. Ezek közül három város: Zselíz mellett Szinna (Snina) és Dévényújfalu (Devínska Nová Ves) is átállt a biomasszaalapú fűtésre. Mindkét településen a faforgács bizonyult a megfelelő fűtőanyagnak. Zselíz gabonatermelő régió, ezért kézenfekvő volt a szalmaalapú technológia alkalmazása.

Ajánlott tartalom

8 milliárd forintért építenek biomassza-fűtőművet Kecskeméten

Mintegy 8,5 milliárd forint összegű fejlesztéssel biomassza-fűtőművet létesít és új távhő gerincvezetékeket épít ki a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. a városban - közölte a cég ügyvezető igazgatója az MTI-vel.