Telefontrend 2009-ben

Ebben a világban már szinte mindenkinek van mobiltelefonja. 2007-ben jóval több, mint három milliárd mobiltelefon-számla gyártódott.

Szakértők szerint mára ez a szám megduplázódott. Ehhez hozzájárul, hogy többek között olyan mérgező vegyi anyagokból készül, mint ólom, és kadmium. Ennek következtében pedig sokkal több hulladék kerül a környezetbe.

Hogyan juthatsz zöld mobilhoz? Első lépésként élj Európában, vagy Kínában, ahol kapható néhány valóban környezetbarát telefon.

1. Nokia 3310 Evolve

A Nokia 3310 Evolve – csak Európában kapható – borítása több, mint 50%-ban újrahasznosított anyagokból készül. A töltője 94%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mint amennyi a követelményekben foglaltatik.

2. Samsung W510 és F268

A Samsung kétféle környezetbarát készüléket ajánl – de egyelőre csak Kínában. A W510 kukorica keményítőből előállított bioműanyagból készül. Az F268 is az ún. BFR-mentes (brómozott égésgátló anyagok) elv alapján készül. A Samsung bejelentette, hogy 2009-től az összes modelljében mellőzi a BFR-t, 2010-től pedig a PVC-t is.

Samsung W510 és F268

3. Bamboo

Hollandiából származik a Bamboo elnevezésű öko mobilkészülék, mely a szó szoros értelmében bambuszból készült.

bamboo

4. Sony Ericsson C901 és Naite

A Sony Ericsson nemrégiben jelentette be zöld kezdeményezéseit két telefonnal kapcsolatosan. A C901 GreenHeart újrahasznosított műanyagból készül, vízbázisú festékkel. A Naite szintén újrahasznosított műanyagból készül, és kis fogyasztású töltővel rendelkezik.

Sony Ericsson

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.