Új anyaggal hatékonyabb üzemanyagcellák

Egy újfajta összetételű anyag felhasználásával elérték, hogy a polimer-elektrolit membrános üzemanyagcellák magasabb hőmérsékleten, nagyobb hatásfokkal, a platinánál olcsóbb fém felhasználásával működjenek.

Kanadai kutatók a Nature Chemistry című szaklap internetes változatában adtak hírt az eredményeikről.

Az üzemanyagcella a kémiai energiát közvetlenül alakítja át elektromos energiává: hidrogént és oxigént egyesít vízzé, miközben elektromos energia termelődik. A jelenleg használt polimer-elektrolit membrános (PEM) üzemanyagcellák csak 90 Celsius fok alatt képesek a hidrogén átalakítására, amelyhez platinát alkalmaznak.

George Shimizu, a Calgary Egyetem kémikusa és kollégái azonban új anyaguk segítségével elérték, hogy akár 150 Celsius fokig használható legyen a PEM üzemanyagcella, így olcsóbb fémet is alkalmazhatnak bennük a jövőben, és az energiatermelés hatékonysága is emelkedik. A magasabb hőmérsékletet az tette lehetővé, hogy víz helyett magasabb forráspontú anyagot vettek igénybe a kutatók, amelyet egy különleges molekuláris vázban ejtettek csapdába. Shimizu tavaly nyújtotta be szabadalmaztatásra új módszerét az Egyesült Államokban.

Ajánlott tartalom

Hidrogén töltőállomást építenek buszoknak Bécsben

Hidrogén-töltőállomás építését kezdték meg a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien leopoldaui buszgarázsában.